Skip to content

Mint a malac a jégen… Küzd a miskolci Városháza a Tündérkertért és titkosít…

Mint a malac a jégen… Küzd a miskolci Városháza a Tündérkertért és titkosít…

A városvezetés – mint a közleményben írták – szándékai töretlenek és komolyak. Az elmúlt hónapokban tanulmány készült, amelyben a friss geofizikai mérések egyértelműen megállapították, a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található. Ezáltal  szakmailag megalapozottnak tűnik a terület egy részének védőterületen kívüli besorolása. Erről a vízügyi hatóságnak kell döntenie.

Egyeztettek a felek

Nyáron dr. Alakszai Zoltán megyei főispán hívott össze egyeztetést a felek között. A megbeszélés után Veres Pál, Miskolc polgármestere Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy az önkormányzat elsődleges céljának kell lennie – és ez egyben jogszabályban rögzített kötelezettsége is – a vízbázis védelme. Mindemellett az is fontos, hogy az ominózus terület, a törvények, a hatósági szabályozások figyelembevételével fejleszthető legyen.

A város felajánlotta a bérlőnek, hogy a jelenlegi szerződés lejártát követően még 15 évre bérelheti a területet, de ezzel – a polgármester szerint – nem élt. „A Tündérkert üzemeltetőjének ma is élő bérleti szerződése van a várossal, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel korábban üzemeltette a területet. Tehát a város nem tett olyat, amely a Tündérkert működését befolyásolta, akadályozta volna. ”

boon.hu

Korábban írtuk

Mint a malac a jégen… Küzd a miskolci Városháza a Tündérkertért és titkosít…Nem hagyjuk annyiban, panaszt tettünk

Mint a malac a jégen… Küzd a miskolci Városháza a Tündérkertért és titkosít…Nem hagyjuk annyiban, panaszt tettünk

A nyilvánosság kizárásával folynak a tárgyalások a miskolci Tündérkert eladásával kapcsolatban. Korábban  írtuk, hogy ez lehetetlen, hiszen a terület a város egyik legfontosabb ivóvíz bázisán van, és ilyen területeket nem lehet magánkézbe adni, a hatóság pedig a már meghirdetett adásvételt megtiltotta.

 A városvezetés szándékai töretlenek és komolyak. Az elmúlt hónapokban tanulmány készült, amelyben a friss geofizikai mérések egyértelműen megállapították, a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található. A tanulmány arra is kitért, hogy a korábbi mérések is hasonlóan vastag védőréteget jelölnek meg a területen. Mindezeket figyelembe véve a tanulmány szerint szakmailag megalapozottnak tűnik a Tündérkert egy részének védőterületen kívüli besorolása. A szakmai mérések ismeretében a besorolásról a Vízügyi Hatóság dönt.

Mindezek figyelembevételével Miskolc MJV Önkormányzata azt szeretné, ha a Tündérkert már a 2022-es tavaszi-nyári szezonra megnyitna és fogadhatná a miskolciakat és a turistákat, írta korábban a városháza.

Persze, ebből sem lett semmi, mint ahogy a városháza ígéreteinek többségéből.  

A bizalmatlanságot csak fokozza, hogy miután a városvezetés kudarcot vallott, bekapcsolódott a tárgyalásokba Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal főispánja, aki korábban szeretett volna a város polgármestere lenni, de  alulmaradt. A tárgyalópartnere a jelenlegi polgármester, Veres Pál  (hogy hívta, vagy kérte valaki Alakszait, hogy vegyen részt a tárgyalásokon, az eddig nem derült ki…). A miskolci ivóvíz sorsa miatt aggódók szerint a bérlőnek, aki most már a terület tulajdonosa akar lenni, és aki már több százmillió forintot befektetett a területre, túlságosan nyomós érvei lehetnek… Alakszai főispán természetesen  komolyabb lobbi erővel rendelkezik a különböző hatóságoknál, mint egy ellenzéki városvezető.

(Forrásaink szerint az sem kizárható, hogy Alakszai a következő választásokon ismét megpróbál a város polgármestere lenni és most erre gyúr. )

Természetesen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy mi van a miskolci adófizetők pénzéből készült tanulmányban, ezért közérdekű adatkérelmet nyújtottunk be, de hiába. A tanulmány titkos, írta a városháza. Korábban a város előző polgármestere, Kriza Ákos is titkosított egy, a környék  forrásaival foglalkozó tanulmányt, amit aztán Veres Pál nyilvánossá tett.

Nem hagyjuk annyiban, panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2022.12.07. 20:27

    Pató Pali ezt is elintézte. Ja, ezt se…

    4
    3
  2. Névtelen
    2022.12.08. 07:10

    Szerintem beszállhatna a város vagy 100 millióval…Ha már a 100% os állami tulajdonú postátis az önkormányzatnak kell fenntartani akkor ez is belefér nem igaz? Kiss Jani nem tudna lobbizni egy kis pénzért?Ezt oylan sikeresen csinálja…

    3
    2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük