Az eszakhirnok.com infója szerint az állam megvette  ­Leisztinger borsodi bányáit. A lignitnél még a szociális tűzifa is mérföldekkel jobb ötlet

 

Riz Gábor miniszteri biztos, szénbánya felelős nem reagált megkeresésünkre.

 

A cégben eddig Leisztinger Tamás volt a meghatározó tulajdonos.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága alá utalt két olyan vállalatot, amely szénbányászattal foglalkozik: az Ormos­szén Zrt.-t és a Meliorács, Rekultivács és Környezetrendező Kft.-t. A millrdos korábban a szocialistákkal ápolt jó kapcsolatokat, az elmúlt tíz évben azonban számos alkalommal együttműködött az Orbán-kormánnyal, vagy éppen a kormányhoz közel álló befektetőkhöz került a vagyona. Az energiaválság miatt Palkovics László miniszter augusztusban két biztost is kinevezett a szénbányászat felpörgetésére, részben a Mátrai Erőmű lignittel való ellátása érdekében, részben a lakossági ellátás biztosítására, ám cégfelvásárlásról nem volt szó. Az Ormosszén a legutóbbi években is 600-700 mill forint értékben forgalmazott szenet, néhány tízmills nyereséget elérve; eszközeinek könyv szerinti értéke mintegy 1,3 millrd forint tudta meg a hvg.hu.

A cég központja Miskolcon van.

A cég termékének minősége változó megítélésű.

Itt egy olvasható vélemény

Ormosszén-től a borsó(dara)szénnel autómata kazánnal fűtöttem . Alapvetően jó , de salakos kb. 25-30% a visszamaradó salaktartalom .

De tisztán ég , nem kormol, nem kátrányoz !! Én beleuntam a borzalmasabbnál-borzalmasabb cseh szenekkel kísérletezni (szinte bármilyen cseh szenet Ledviceinek adnak el és saját tapasztalat volt hogy 2 egyforma minőségű szállítmány nem volt !) , ezért rendeltem az Ormosszéntől .

Mennyiségre nem lehet panasz , én zsákos kiszerelésben rendeltem 40x25kg=1T , mindíg 1000Kg felett volt a súly , volt hogy +2(2x25Kg)zsákkal megtoldották raklaponkét 🙂

A kazán adagolását kellett feljedd állítanom (mivel ez egy 3600kcal energiatartalmú szén) de a -15C hidegben is teljesen jól szuperált , simán felfűtötte +23C-ra a kétszintes 180nm házat .

Dió szenet is rendeltem 1x (van vegyeskazánom is) , elég nagy darabok is voltak benne, de annak volt portartalma is . A borsó(dara) szenük sokkal tisztább pormentes és sokkal tökéletesebben átég/kiég !

Korábban ez jelent meg. 2020

Borsod-Abaúj-Zemplén megyek érintett részein (Miskolc-Ózd) két társaság monopolizálta az alapvetően a legszegényebbeket kizsákmányoló lignitosztást: a fideszes kötődésű Szuha 2000 Kft mellett az Ormosszén Zrt. az, ahol a szociális tüzelőt be lehet váltani.

Utóbbi cég, ahogy arra az oknyomozó portál most három Baranya megyei falu, Márok, Nagytótfalu és Zók esetében is megtalálta a céget, mint a szociális tűzifaprogram egyik legnagyobb nyertesét, és azt is kiderítette, a társaság Leisztinger Tamás egykori MSZP-s oligarcha, többek között a Népszava napilap kiadója érdekeltségi körébe tartozik, és így vesz részt a kormány által működtetett programban is.

Ugyanis a cikk utánajárt: a Miskolcon bejegyzett Ormosszén az 1997-ben meghalakított Ormosszén Szénkitermelő és Kereskedelmi Kft. jogutóda, 2013-ban alakult át 32 fővel bányászati Zrt.-vé, és még az is ismert így róla, hogy meglepő módon mindezek mellett egy „súlyos jogsértést elkövető webáruházat üzemeltető vállalkozás”.

Ami azonban ennél lényegesebb az a társaság tulajdonos lapja: részvényekkel rendelkezik ugyanis benne az Acélmax Zrt. az A2 IT Arago és a Kreditor Pénzügyi Zrt. Míg első társaság az egyik érintett település, Sajókeresztúr önkormányzatának többségi tulajdonában áll, addig a már árulkodó nevű A2 IT Arago 90%-ban Leisztingeré, míg a Kreditor Zrt. 60%-ban. Az Acélmaxban szerepel még egy Mittagskogel Invest AG nevű, a svájci Zugban működtetett adóparadicsomban bejegyzett cég, amelyhez, mint arra a Heti Válasz 2013-ban fényt derített, ugyancsak Leisztinger külföldre kihelyezett érdekeltségeit rejti.

Az Átlátszó összegzése szerint tehát a csak tavaly félmilliárdos kormányprogramot érdemlő üzlet, amelynek ezen kívül jelentős részesedése van a keresekedelmi szénértékesítésre, egy volt MSZP-s oligarcha, a kormánymédia szerint „vörösbáró” Leisztinger zsebébe hozza a bevételt.

A riport megállapítja, hogy a kiosztott lignitnél még a szociális tűzifa is mérföldekkel jobb ötlet, sok helyen a szerződött önkormányzatok mindenféle felfedezhető, különös indok nélkül mégis „barnakőszénre” szerződtek le a programban részvevő cégekkel. Közülük feltűnően sok, számos rászorulóval rendelkező kis önkormányzat rendelt szenet az Ormosszéntől, bár a cégtől az Átlátszó megtudta, formálisan nekik és az államnak nincsen szerződése minderre. Huszti Béla ügyvezető viszont megemlítette, számos település mégis őket keresi meg a szociális tüzelő ügyében.