Tüzet nyitottak és kutyát engedtek az orosz határőrök arra a férfira, aki az észak-orosz Nikel városkától nem messze, az Oroszország és Norvégia közötti határt alkotó Pasvik folyó jegén át próbált átmenekülni a skandináv országba.

Andrej Medvegyev az állítja, hogy nemrég járt le a négy hónapra kötött szerződése a Wagner zsoldoshadsereggel és az Ukrajnában zsoldosként megtapasztaltakról kész vallomást tenni.

photo_camera Andrej Medvegyev

A férfi már Oslóból, a norvég fővárosból nyilatkozott a Gulagu.net nevű független orosz jogvédő és híroldalnak. Elmesélte, hogy miután sikeresen átjutott a kettős, szögedróttal megfejelt határkerítésen, észrevette, hogy kutyás határőrök követik a nagy hóban. Már nem járt messze az ezen a szakaszán néhány száz méter széles határfolyótól, amikor a zseblámpás FSZB-sek durván 150 méteres távolságból futni kezdtek felé. A menekülő füle mellett két lövés süvített el. Ijedtében összetörte a telefonját és az erdősáv mély havába dobta, majd a túloldali házak fényeit becélozva rohanni kezdett. A határőrök elengedték a kutyát, de az útközben szerencséjére belegabalyodott a hófúvás alatt rejtőző egyik drótakadályba. A határőrök maguk nem mertek a menekülő után futni, az érintett szerint azért, mert ők is tudták, milyen vékony még a folyó jege. Annyira, hogy a férfi léptei alatt futás közben többször is beszakadt, de mázlijára sosem annyira, hogy a jég alá csússzon.

Medvegyev aztán bekopottt az első kivilágított ház ablakán, a lakók pedig azonnal hívták a hatóságokat. Medvegyev politikai menedékjogot kért és előre jelezte, hogy mindenről hajlandó vallani, amit Ukrajnában tapasztalt.https://444.hu/2023/01/15/befagyott-folyon-at-norvegiaba-szokott-egy-allitolagos-wagner-zsoldos-aki-kesz-vallomast-tenni?utm_source=Facebook&utm_medium=444&fbclid=IwAR2aPywqqDRsGk5wVfFiz5Bo7B9PHRJ8TS2DW-Jv9skJsNh0_YG5qe60VbU