Több ponton is jogsértő a pedagógusok elbocsátásról szóló új kormányrendelet

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) csatlakozik a PDSZ január 23-tól meghirdetett sztrájkjához és felszólít minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben – olvasható a szervezet pénteki közleményében. A PSZ szerint a csütörtök este megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették a belügyminisztert. „A tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette” – írták.

A PSZ szerint a kormányrendelet számos ellentmondást vet fel, ezek a következők:

  • a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, hiszen az jelenleg május végig tart, miközben a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti.
  • sérti a törvény előtti jogegyenlőséget is, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben,
  • diszkriminatív, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét – időben – csak a munkáltató számára hosszabbítja meg, míg korábban 15 nap állt rendelkezésre,
  • a rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben: a PSZ felhívja a figyelmet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

telex.hu