Skip to content

Mikor kell diabetológushoz fordulni?

Mikor kell diabetológushoz fordulni?

Mivel foglalkozik a diabetológia? Mi a feladata a diabetológus szakorvosnak? Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek? Mi a leggyakoribb formája a diabétesznek? Hogyan történik a diagnózis felállítása? Mit vizsgál a diabetológus szakorvos? Cikkünkben a diabetológia területét járjuk körül.

Mivel foglalkozik a diabetológus?

A diabetológia egy orvosi szakterület, amelynek feladata a cukorbetegség megelőzése és kezelése. Foglalkozik a szénhidrát-anyagcsere zavaraival és társbetegségeivel, valamint vizsgálja a lehetséges szövődményeket. A Belvárosi Orvosi Centrum diabetológiai problémák gyanúja esetén vár mindenkit szakorvosi konzultációra, amelyre viszont érdemes időpontot foglalni. A foglalás történhet online vagy telefonon.

A diabetológus szakorvos felméri a cukorbetegség lehetséges rizikófaktorait, valamint a kezelés során mindent megtesz annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a lehetséges szövődményeket. A cukorbetegek kezelésével és a kezelés beállításával, valamint a rendszeres ellenőrzéssel és a nyomonkövetéssel foglalkozik.

A megfelelő kezelés megtalálása érdekében a diabetológus megvizsgálja a páciens kórelőzményeit, a családi kórelőzményeket, valamint a páciens jelenlegi egészségi állapotát. Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetében is kizárólag a diabetológus szakorvos határozhatja meg a terápiát, és állíthatja azt be, valamint kizárólag a diabetológus végezheti a rendszeres kontrollokat.

Kerülni kell a túl alacsony és a túl magas vércukorszint kialakulását

A cukorbetegség diagnózisának felállítása vérvizsgálatokkal történik. Tünetek nélkül is kimutatható a magasabb vércukorszint. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy a páciensek által használt vércukormérő készülékek kizárólag ellenőrzés céljára használhatóak, a cukorbetegség diagnózisának megállapításához minden esetben laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

A cukorbetegség kezelése során kerülni kell a túl alacsony, és a túl magas vércukorszint kialakulását, vagyis a lehető legközelebb kell tartani a vércukorértéket a normálishoz. Ez a betegség minden típusánál fontos.

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb formája a diabétesznek

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért egy autoimmun folyamat felelős. Ezt a folyamatot a genetikailag hajlamos egyénekben külső környezeti tényezők indítják el. Az 1-es típusú cukorbetegség során a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei pusztulnak.

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb formája a diabétesznek, gyakorlatilag a betegek 90 százalékánál ez a típus mutatható ki, gyermek- és serdülőkorban is előfordul, de jellemzően 40 éves kor felett jelentkezik. A kezelés tablettákkal és/vagy inzulinnal történik, továbbá fontos része a kezelésnek a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend. Szóval a cukorbetegség kezelésében fontos szerepe van a megfelelő életmód kialakításának is.

Ha úgy érzed, érdemes ellenőriztetni a vércukorszintedet, akkor fordulj szakemberekhez!               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.4 Comments

 1. Névtelen
  2023.01.13. - 16:53

  Jut is, marad is.

 2. Névtelen
  2023.01.13. - 17:47

  Akinek a lábaival is gond van, vagy a tüdejével és nem tud mozogni, az a súlyosabb cukorbetegséget kénytelen elviselni? Nem lehet ezt, egyedül zöldséges diétával megelőzni, elejét venni, legalábbis szerintem, legalábbis a 2-es fokú cukorbetegséget.

 3. Névtelen
  2023.01.13. - 17:49

  Akkor kell diabetológushoz fordulni, amikor a laboreredményben a cukor értéke magas, vagy amikor rosszullétek, szomjúságérzet, anyagcsere zavarok jelentkeznek, esetleges rosszullétekkel.

 4. Névtelen
  2023.01.13. - 18:14

  Találó ez a fotó, mert innen voltak megváltva deformációik végrehajtásával, mint a nemi vesszőnek, amit magukra festettek a termékenységi népek iszonyatos kínzással és balesetekkel a miskolci elmeosztály által. Itt voltak berendezve a nagypán utcájukba a termékenységi népek képviselői. Oláh talán az egyik írója a Fejezetek a szexualitás történetéből című könyvnek, mely alapján négyszer ismételve minden benne lévő időt és kort emberré nemesítették őket a szigetlakókkal együtt. Puder nudizmusát viktóriánus korral, japán gésák emelésével is e könyv alapján hajtották végre Sasfészek berendezésével torülésével már az elmeosztályoknak, megváltva ezáltal a világ összes erkölcstelenjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Északhírnök