Nem csak vásárolni, de dolgozni is egyre több magyar jár át Romániába Magyarországról – derül ki az RTL Híradó riportjából. A kacifántos helyzetről a román Pro tévé készített összeállítást, melyben egy boltos arról beszélt, azt a lisztet adják el a magyaroknak, amit Magyarországról importálnak.

Egyre több magyar dolgozni is átjár, például egy járművekhez kormányokat gyártó nagyváradi üzembe. A gyár egyik magyar dolgozója, a határtól alig 10 kilométerre élő Dórának a férje is a gyárban dolgozik és fejenként több mint 400 ezer forintot visznek haza. A nő azt meséli, jobban keres és közelebb is van a munkahelye, a magyar oldalon pedig az ő környékükön egyáltalán nincs munka.

A nagy bevásárlásokat a magyarok főleg a hétvégéken intézik Romániában. Az eladók szerint sokat panaszkodnak a cukorválságról, és hogy már lisztet sem tudnak venni. “Megveszik tőlünk azt a lisztet, amit Magyarországról importáltunk” – mesélte a stábnak egy eladónő. Visszafelé pedig még meg is tankolnak olcsóbban.

Az árstopokat egyelőre április 30-áig hosszabbította meg a kormány, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke már bedobta, hogy ideje lenne megtervezni a kivezetésüket. (Hvg)