Kannibalizálás A Fidesz és Gyurcsány is az ellenzéki pártokat pofozza, de ki marad talpon?

Egyszerre van együttműködési kényszer és félidős versengés az ellenzék pártjai között, miközben a többségük magára sem talált még. A legaktívabb a DK – a többiek kannibalizálásában. Tényleg leszedhetik Karácsonyt?

Az idei év a politikában a 2024-es, összevont EP- és önkormányzati választásra felkészülő időszak, és az ellenzék dolga most talán nehezebb, mint 2010 óta bármikor. A jelenlegi hatalommal szemben álló – magukat legalábbis akként meghatározó – pártok helyzetét nemcsak az egymás közti feszültségek, hanem a Fidesz által eléjük gördített komoly akadály is nehezíti.

A jövő májusi EP-választás ugyanis az ellenzéki pártok félidős erőpróbája lenne a következő, 2026-os parlamenti voksolás előtt, de a Fidesz ötletére egyszerre rendezik meg az önkormányzati voksolással, így furcsa helyzet áll elő. Míg az EP-választáson a pártok – jelen állás szerint – egyedül indulnak és különbözőségeiket érdemes kiemelniük, az önkormányzatin erős köztük az együttműködési kényszer, hogy ne veszítsenek (túl nagy) teret a 2019-es sikerek után helyhatóságokban.http://www hvg hu