Miután a Zijin Copper szerbiai vállalatvezetése nem tudott közös nevezőre jutni december végén a kelet-szerbiai Bor réz- és aranybányájának munkásaival, ez utóbbiak még tavaly tüntetésbe kezdtek. Kedden délután a vállalat épülete előtt követelték a vezetőségtől, hogy módosítsák a december közepén meghozott munkaszabályzatot.

A vállalatvezetés és a szakszervezetek már hónapok óta tárgyalnak, a 2021-ben megkötött kollektív munkaszerződés ugyanis lejárt, ám egy új kapcsán nem tudtak megállapodni. A kínai irányítású cég ezt a helyzetet azzal „oldotta meg”, hogy december közepén létrehozott egy munkaszabályzatot. Ezzel pedig több mint ezer alkalmazott elégedetlenségét váltotta ki, ahogy azzal is, hogy bár a vezetés azt állítja, nem zárkózik el a tárgyalásoktól, mégsem nem hajlandó figyelembe venni a szakszervezetek követelését.

A Bori Rádió és Televízió beszámolt arról, hogy a Zijin Copper az új tervezet szerint mindössze 5 százalékkal emelné a fizetéseket, azzal, hogy munkaórától függően további 5000-5300 dinárral (mintegy 17-18 ezer forinttal) növelik meg minden munkás bérét.

A szakszervezetek szerint ez elfogadhatatlan, ők kollektív szerződést követelnek,

ezzel pedig az országos szociális tanács által meghatározott minimálbér lenne a fizetések elszámolásában az alapjuttatás. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a kitermelésben dolgozó munkások fizetése nem 5, hanem 14,3 százalékkal emelkedne.

A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy

a bérnövekedés még így sem követi az alapvető szükségletek árának növekedését (a hivatalos infláció ugyanis meghaladta a 15 százalékot).

Egyben visszakérik korábban szerzett jogaikat, ugyanis elmondásuk szerint a kínai munkáltató az új munkaszabályzattal számos eddigi jutatástól fosztaná meg a dolgozókat. Így a szolidáris juttatásoktól, az évfordulós díjaktól, az évi szabadságra számolt összegtől, illetve az önkéntes véradást ösztönző szabadnapoktól is elesnének, pontosabban az eddigi 5 helyett csak 2 szabadnapot számolnának fel).

Miután a szakszervezetek a kínai vállalattal szeptember óta folytatnak tárgyalásokat, ám sehogy sem tudtak megállapodni, a szakszervezetek a szerb kormány támogatását kérték, így az egyeztetések december vége óta a bányászati, valamint a pénzügyminisztérium bevonásával zajlanak.https://makronom.mandiner.hu/cikk/20230107_egy_szerb_aranybanyaban_a_kinai_munkaltatotol_14_szazalekos_fizetesemelest_kovetelnek