Egy évtizede nem látott gázbőség van jelenleg Európában

Az árak mennek lefelé a kontinensen, kivéve Magyarországon.

Az orosz-ukrán háború előtti szintre esett vissza a gáz ára szerdán az Európában irányadó holland tőzsdén. Egy megawattórányi fűtőanyagért 65 eurót kértek – hasonlóan alacsony szinten tavaly január végén mozgott az ár, 2022. január 20-án 64,8 euróba került ugyanez a mennyiség, egy nappal korábban pedig 62,2-be.

Mindez a szokatlanul enyhe európai tél, a visszafogott ipari fogyasztás és a háborús ellátáskockázatok miatt rohamtempóban feltöltött tárolók miatt történt. A betárolás, mint hogy a meleg időjárás miatt a lakosság sem fűtött annyit, elképesztően sikeres volt. Az EU és Nagy-Britannia együttes elspájzolt gázmennyisége 9 terawattórányival nőtt tavaly december 23. és idén január 2. között, miközben az előző évtizedben ilyenkor átlagosan 26 terawattórányi csökkenés volt megfigyelhető. A betárolt összmennyiség a Reuters szerint így most 30 százalékkal – 218 terawattórányival – több, mint a megelőző tíz év ugyanerre az időszakra számolt átlaga.

A predikciók szerint ráadásul a betárolási időszak kezdetéig – ez április elseje – 562 terawattóra környékére apadnak csak le a gázkészletek (435 és 743 terawattóra közti szórással), ami a második legmagasabb tél végi készletszintet jelentené 2013 óta. Az évtizedes átlag 345, az elmúlt tíz év legmagasabbja pedig a 2019/20 telének végén megmaradt 609 terawattóra volt. Az EU és Nagy-Britannia teljes tárolókapacitása 1129 terawattórányi, százalékban számolva a valószínűsített tél végi telítettség tehát 50 százalékos lesz, 39–66 százalék közötti szórással.

A gáz alacsonyabb árazásával (ami még így is jóval a 2021 őszét megelőző időszak szintje fölött van) a kereskedők a fogyasztás felpörgetésére játszottak. Az áresés olyan mértékű volt, hogy az EnergyScan elemzése szerint megközelítette azt a szintet, amikor már jobban megéri gáz felhasználásával termelni az áramot a szénégetéssel szemben. Ilyesmiről az elmúlt évben álmodni sem lehetett.

Egyelőre úgy tűnik azonban, hogy sem a viszonylagos alacsony szinten stagnálással, sem további árcsökkenéssel nem számolhatunk. Csütörtökön már megállt az árcsúszdázás, napközben megint drágulni kezdett az áru (a cikk írásakor 68 eurón áll), a Bloomberg szerint azért, mert a kereskedők meggondolták magukat, és a szokatlanul meleg téli időjárás helyett a kockázatokra és a kínálat várható beszűkülésére fókuszálva kezdték el árazni a terméket. További részletek a Hvg cikkében olvashatók.