Skip to content

Ingyen meg lehet nézni a Testről és lélekrőlt a hét végéig

Ingyen meg lehet nézni a Testről és lélekrőlt a hét végéig

 

Minden idők egyik legjobb, Oscar-díjra is jelölt magyar filmje a férfi főszereplő, Morcsányi Géza emlékére vált ingyenesen elérhetővé vasárnap estig a Filmión.

Péntektől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medvével jutalmazott és Oscar-díjra jelölt, nagy sikerű filmjét a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n. Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója élete 71. évében hunyt el a napokban.

A 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. Majd első magyar filmként Enyedi kapta a sydneyi filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről női főszerepében nyújtott lenyűgöző alakításáért Borbély Alexandrát díjazták.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



18 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.06. 19:58

    Nem érdekel. Kerek az ég elférünk alatta.

    „Enyedi beszélt a Partizán Hülye fiatalság című, az SZFE ellenállását bemutató, hányatott sorsú filmjéről ír, amelyet Nagypénteken mutattak be végül. „Nincs könnyű dolga Gulyás Marcinak, egy aláaknázott, mérgezett politikai terepen mozog, és próbál nagyon tiszteletreméltó és nagyon értékes dolgokat csinálni, de már erre a harci állapotra van behuzalozva. És szerintem nem mérte fel, hogy mennyire helyes, tisztességes ez a csapat, és mennyire más módon gondolkodik” – mondta Enyedi, aki maga is „botcsinálta közvetítőként” kereste fel az ügyben a Partizán főszerkesztőjét, Gulyás Mártont.”

    • Névtelen
      2023.01.06. 20:41

      aki egyszer csak egy kicsit is felhagy a szektavezér iránt konstans imádattal annak vége
      de mi lesz ha magának a szektavezérnek lesz vége?
      tömeges öngyilkosság
      orbánhívők, erről szól az első parancsolat
      a gyengébbek kedvéért itt a református verzió
      „Én az Úr vagyok, a te Istened: ne legyenek más isteneid”

      5
      1
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:30

        ennyit tudtál összehozni kínodban?

        1
        3
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:34

        Böszme is papnak készült 😁

        1
        3
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:43

        Tudjuk! Olvastuk az mszp szennylapjában:

        „Morcsányi: az összes egyetemnek fel kellett volna lázadnia
        Németh Péter Németh Péter | 2020. október 24. 08:04
        „Egyébként Kertész – és ezt mostanában nem szokták tőle idézni – 2002-ben, a választás első fordulója után, szinte látnokian valami olyasmit írt a Fideszről, hogy ezek a fiatal nihilisták, akik most elveszítik a választást, tudják, hogy a demokráciának nincs ellenszere a puccsistákkal szemben. Magyarországon ráadásul még demokrácia sincs, hát még ellenszer. És ezt a megfigyelését még meg is fejelte Kertész 2012-ben azzal, hogy Orbán hamelni patkányfogóként megbabonázta a népet.” – Így nyilatkozott a Hírklikknek Morcsányi Géza, aki a Magvető vezetőjeként, évtizedeken át kiadója volt Kertész Imre életművének. Morcsányi, aki főszerepet játszott Enyedi Ildikó filmjében (Testről és lélekről) arról is beszélt, hogy Orbán és Schmidt Mária ügyesebben szerette a Nobel-díjas írót, mint a baloldali hatalom, valamit arról is, hogy mennyire értelmetlen a kormány lépése a színművészetivel szemben, és, hogy az összes egyetemnek fel kellett volna lázadnia az autonómia elrablása miatt.”

        1
        3
  2. Névtelen
    2023.01.06. 20:07

    Ingyen se.

    2
    5
    • Névtelen
      2023.01.06. 20:30

      – ezt hallja anyád nap mint nap a fonodán

      3
      2
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:29

        mondta, hogy nem vittél zsepit sem megtörölni.

        1
        2
        • Névtelen
          2023.01.07. 19:05

          a lónak?

    • Névtelen
      2023.01.06. 20:31

      neked győzike való, cigányszar evő butamagyar

      4
      2
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:35

        Morcsányi halála ürügyén Enyedi?
        Oly átlátszó!

        1
        4
      • Névtelen
        2023.01.07. 11:45

        Olyan ismerős ez az SZDSZ-es gőg.

        Mi újság a történelem szemétdombján?

        2
        4
        • Névtelen
          2023.01.07. 16:59

          Ott vannak nálatok, kérdezd meg őket!

  3. Névtelen
    2023.01.07. 11:33

    Lesz@rlak! Én fasiszta vagyok. 😁😂🤣😀 megmondta az Ellenzék vezére páértmócsingok bedarálása közben.

    „Tönkrement a Fidesz, mert már semmit nem jelent nekik Kölcsey parancsa: a haza minden előtt. A párt fasiszta bűnszövetkezet lett” – írja friss Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

    • Névtelen
      2023.01.07. 16:59

      Legalább bevallottad.

  4. Névtelen
    2023.01.07. 11:47

    Olyan ismerős ez az SZDSZ-es gőg.

    Mi újság a történelem szemétdombján?

    Húúúúúúúúúúú; „Péntektől vasárnap estig ingyenesen …”

    1
    3
    • Névtelen
      2023.01.07. 17:00

      Ott vannak nálatok, kérdezd meg őket!

  5. Névtelen
    2023.01.07. 16:14

    ” a Foglyok sem vígjáték, bár sokan A tanúhoz és az Isten hozta, őrnagy úr!-hoz hasonlították, ezeknél nyomasztóbb, mindenesetre kevéssé komikus. Szerencsére.
    Mert a Rákosi-diktatúra is nyomasztó volt. Még aki felül volt, sokszor az sem kapott levegőt. Kevés dolgot jegyeztem meg a nyelvészeti tanulmányaimból, de néhányat igen. Például boszorkány szavunk eredetét. A boszorkány [baszorkány] a nyomó, nyomás szóból származik, ugyanis a néphiedelem szerint az ártó szellemek álom idején ráültek a mellkasunkra, préselték, nyomták, és nem kaptunk levegőt. Lásd még: lidércnyomás.
    Mi volt a kommunizmus, ha nem egy földre szállt boszorkány, aki éjjel-nappal a mellkasunkon ült, hogy csak az ébredéskor derüljön ki: túléltük-e? Túléltük, de beleroppantunk-e? Ha igen, jöhetett a következő nap. Nonstop horror belépőjegy nélkül.
    Deák Kristóf filmjében is megjelenik a boszorkány, az elején még csak köröz, aztán a film harmadától szépen elkezdi kipréselni a tüdőnkből a levegőt. A fulladás folyamata alatt a befogadó lelkiállapota is változik, próbáljuk rakosgatni a kockákat, élvezni a kitűnő dialógusokat és karaktereket, aztán hirtelen megemelik a tétet, míg el nem érkezik a feloldozás. A nyugalom. Amely megint csak átmeneti. A kárhozat földjén a hajnal is csak egy pillanatig tarthat. Nem is sugall mást a film az utolsó jelenettel.
    A Foglyok olyan film, amiről azt gondolnám, Köbli Norbert írta. Ő tudja még ezt nagyon. Nem szájbarágósan, nem gyűlölődve, hanem mesélve, szórakoztatva, az emberi árnyalatokat is megmutatva tanítani. De nem, Vörös András jegyzi. Őt is megjegyzem magamnak, ahogyan abban is reménykedem, fog még Deák Kristóf történelmi filmet készíteni. Lehet még sötétebbet is.
    Egy igazán éjsötétet. Én azt a filmet várom még nagyon a Rákosi-diktatúráról. Valami kegyetlent, bibliait, meg nem emészthetőt. Amibe beleszakad a szívünk.
    Mert tudjuk, érezzük, a boszorkány ott köröz felettünk. Várja, amíg újra elcsendesedik a ház. Várja, amíg megbetegszünk. Várja, amíg egyedül leszünk. Akkor érkezik el újra.
    [A filmet az NFI támogatta, és az HBO-n lehet megnézni teljesen legálisan.]
    Boszorkány préseli ki lelkünkből az életet – Gondolatok a Foglyok című film kapcsán „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük