Miskolc.  Veres Pál egyetlen gondolat erejéig sem reagált a Bartók Plusszal kapcsolatos felvetésre

Veres Pál polgármesterré választását támogató erők 2019-ben az úgynevezett Nagy-Miskolc programjukban azt a vállalást tették, hogy „vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját”, a polgármestertől hiába is várt választ idén decemberben Csákó Attila, aki arra emlékeztetett a vele készült interjújában: „A városi ellenzék kritikával illette, hogy a nehéz időkben is jut forrás holdingos vacsorára és a Rocktoberfestre, miközben a Miskolcnak rangot adó operafesztivál megszűnt”. Veres Pál egyetlen gondolat erejéig sem reagált a Bartók Plusszal kapcsolatos felvetésre, helyette annak a reményének adott hangot, hogy „ismét lesznek a városnak nagy könnyűzenei fesztiváljai”.

Kis kitérő, hogy az interjú megjelenésének másnapján a helyi kulturális koncepció vitájában a köznevelési, kulturális, turisztikai, ifjúsági és sport bizottság elnöke, a polgármestert támogató közgyűlési többség egyik tagja, Bazin Levente azt állította: „Képesek lennénk megrendezni az Operafesztivált, ha a kormány nem vette volna el tőle a támogatást.” A kijelentéseket muszáj azzal árnyalni: ha legyőzhetetlen akadályt nem is, de mindenképpen nehézséget jelentene a Bartók Plusz újjáélesztésében, hogy a fesztivált szervező Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft-t időközben felszámolták. A kormánynak pedig nem volt mit elvennie a Bartók Plusztól: „az operafesztiválnak, működése idején nem sikerült elérnie, hogy kiszámítható költségvetése legyen. A kalkulálható önkormányzati juttatás mellett mindig is szükség volt központi támogatásra, amelynek az összege mindig az adott évben, az utolsó pillanatban vált véglegessé” – világítja meg a helyzetet Kesselyák Gergely, az utolsó fesztiváligazgató ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozata. Tegyük hozzá: kormányzatokon átnyúló tizenkilenc évről van szó, és remélhető, hogy egyszer megszületik az a cikk is, amely minden részletében teljes alapossággal megvilágítja majd, hogy mi minden együttes hatása okozta az operafesztivál vesztét.

Nem került elő a fesztiváli honlap

Sokan egyébként már azzal is kibékülnének, ha nem tüntették volna el a fesztivál honlapját – egy éve.

„Miskolc önkormányzata az operafesztivál szervezetének felszámolásával párhuzamosan a fesztivál szellemi örökségét feldolgozó, dokumentáló honlapot is lekapcsolta a világhálóról tavaly decemberben. Feledésre ítélték ezzel a város, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország kultúrtörténetében néhány évvel ezelőtt még meghatározónak számító, Pro Urbe-díjjal elismert rendezvény archívumát is” –

boon.hu

Fotó: Archív