A gönci prédikátor

A környék legnagyobb tekintélyű prédikátora a gönci volt, aki egyben a kassavölgyi református egyházmegye szeniorjaként is szolgált. Száznál is több anyaegyház tartozott hozzá, lelkipásztorokat avatott, zsinatokat hívott össze. Öreg ember volt már, tavaly mégis megnősült harmadszorra is. Előző feleségét, két lányát, fiát Tállyán elvitte a pestis. Török elől északra menekülő, szerb családból származott, Radicsnak hívták eredetileg. Aztán szokás szerint mint „deák”, szülővárosa, Nagykároly nevét vette föl, s lett Károli Gáspár. Ő maga is a török elől menekülve ismerkedett meg az egri várvédő Dobó családjával, általuk került Abaújba.

Károli Gáspár bibliafordító mellszobra a vizsolyi templom kertjében
Károli nevét l-lel írta, de csak a kor helyesírása miatt, ez került át a református hagyományba. Helyes kiejtése: Károlyi

Évekig Wittenbergben tanult az egyetemen, fontos volt neki, hogy a helyi iskolát középfokú, majd felsőfokú intézménnyé fejlessze. Debrecenben kiadott könyvében csodálatos magyarsággal írt, s fordított apró részeket a Bibliából. Közel húsz éve vette a fejébe, még 1570-ben tarcali esperesként, hogy a teljes Bibliát lefordítja.

Vizsoly, református templom bejárata
A vizsolyi templom bejárata

A főispán védelme

Konoksága miatt Mágochi Gáspár felvidéki főispánnak korábban már meg kellett védenie a Habsburg udvarnál, ezért mikor tudomást szerzett arról, hogy Károli embereket gyűjtve maga mellé a fordításon dolgozik, azt írta neki:

„Hogy Erneszt (Habsburg főherceg) levelére én milyen választ adok, azt bízza rám, nagy tiszteletű Károlyi uram. Egyre kérem … Csak meg ne tudják az illetéktelenek. Találja meg Felső-Magyarországon a legcsendesebb zugot, a legoltalmasabb rejteket, állítsa fel a nyomdát…”.https://aszutime.hu/vizsoly-a-reformatus-betlehem/?fbclid=IwAR2SY4x2hCGr-B5dLu6uehNX24MiUoXorBtHj5hq6D88sX5DFDy5id6ukhw