Az emberiség szokásait alapjaiban forgatták fel a technológiai óriáscégek. Miközben drámai mértékben változnak meg a klimatikus viszonyok, pusztító háborúk törnek ki, és egy vírus is végigsöpört a Földön, a virtualitás behálózza a mindennapokat. Az emberek végtelenített, személyre szabott tartalomfolyamok szüntelen frissítgetésével töltik az idejüket a képernyőhöz szegezve. Ebben a helyzetben megjelenik egy új termék, ami azt ígéri, visszaad egy kis darabot a valóságból az élet minden pillanatát uraló adatvezérelt virtualitás helyett. Tömegek vetik rá magukat az alkalmazásra, ami naponta egyszer felszólítja őket, hogy itt az idő valódinak lenni. A háttérben pedig ott a kérdés: ez nem csak egy újabb illúzió, amit egy újabb techcég kínál?

Mindez lehetne akár egy soha el nem készült Philip K. Dick-regény ajánlószövege is a gyűrött papírkiadás hátlapján. De persze, hogy a hétköznapjainkról van szó, benne 2022 legnagyobb internetsikerével, a BeReal applikációval, aminek már a neve is éppen olyan, mint egy disztópikus-szatirikus sci-fi eleme. LegyélValódi!

Az év slágere

A BeReal nem idén indult, de egyértelműen 2022-ben lett menő fiatalok belsős szórakozásából óriási mainstream siker. Ez lett „az év applikációja” az Apple szerint, és volt olyan időszak, amikor ezt töltötték le a legtöbben. Ennél is erősebb volt a kulturális hatás: a BeReal mémesedett, internetkultúra-formáló erővé vált, és a techvilág legnagyobbjai kezdték utánozni.

Sikeres alkalmazások persze jönnek-mennek, lehet, hogy rövid időn belül a BeReal is az internetmúzeum polcain fog porosodni a MySpace, a Vine és a többiek mellett.

AZ VISZONT FIGYELEMRE MÉLTÓ, HOGY MIT MOND EL A BEREAL IRÁNTI ÓRIÁSI ÉRDEKLŐDÉS A TECHNOLÓGIAI FORRADALOM ÁLLÁSÁRÓL.https://444.hu/tldr/2022/12/21/miutan-a-techcegek-gyarmatositottak-a-valosagunkat-most-visszavasarolhatjuk-a-pillanatainkat