Miskolc. Ez iszonyatosan pazarló működés.     Küldjél

Tisztelt Kovács Krisztina!

Köszönöm a válaszukat. Erre szeretnék reflektálni néhány pontban.

„A jövő évi menetrend esetében jelenleg egyeztetések zajlanak…”

Reménykedek, hogy nem ritkításról egyeztetnek, ami igen rosszul jönne. Főleg úgy, hogy eltörölték az úgynevezett bezinárstopot (vagy benzinár sapkát), amely intézkedés óta érezhetően többen veszik igénybe a tömegközlekedést a városban. Januártól remélhetően még több utas választja a környezetbarát tömegközlekedést, ami azt jelenti, hogy nem szabad további járatritkításban gondolkozni, különben kaotikus viszonyok alakulnak ki.

„Az automatika a hőmérsékletet 20 Celsius fokra szabályozza, a járművezetőink azonban a hőfok szabályozásába nem tudnak beavatkozni…”

Nem is a járművezetőtől várom el, hogy a hőmérsékletet tekergesse, a gyárilag beállított 20 °C helyett kell egy alacsonyabb értéket meghatározni. Bizonyára elkerülte a figyelmüket, amit a korábbi levelemben leírtam, de akkor még egyszer: 20 °C fűtési alapjel nagyon sok a városi közlekedésben. Az utasok télen kabátban, sapka-sál kombinációt viselve szállnak fel a járműre. Ezeket nem fogják ledobálni magukról egy 10-15 perces utazás miatt, így marad a leizzadás. Az, hogy a gyártók 20 °C fűtési hőmérsékletet állítanak be, az számomra arról tanúskodik, hogy a gyártók és a megrendelők nem ismerik az utasok való igényeit, mert napi rendszerességgel nem használják a tömegközlekedést. Ismétlem: nem vékony kiskabátban, pulóverben szállnak fel az utasok a járművekre, hanem vastag kabátban, hiszen oda kell sétálni a megállóba, ott várni kell a járműre. A túlfűtött buszon/villamoson pedig nem kényelmes levenni a fölösleges ruhadarabokat, mert az egyik kézben ott vannak a szatyrok/laptoptáska, a másikkal kapaszkodni kell, stb.

A műhelyben nyilván van lehetőség a fűtési hőmérséklet módosítására, Szegeden az SZKT Kft-nél megtették (megjegyzem: a 8 °C valószínűleg kevesebb a komfortosnál): https://www.delmagyar.hu/helyi-gazdasag/2022/11/nyolc-fok-van-a-szegedi-villamosokon-es-nem-is-lesz-melegebb

„Fűtés esetén általános tapasztalat, hogy akár egyetlen Celsius különbség is elég ahhoz, hogy a beállított hőmérséklet-érték alapján – a külső hőmérséklet függvényében – a fűtést előbb szellőzésbe, majd akár hűtésbe váltsa át az automatika.”

Ha ennyire közel van egymáshoz a fűtési alapjel (20 °C) és a hűtés alapjele (22 °C), akkor erre sajnos számítani lehet. Ez iszonyatosan pazarló működés.

Lenne továbbá kérdésem, amire választ szeretnék kapni:

Van-e kimutatásuk járműtípusokra lebontva arról, hogy mennyi a fajlagos fogyasztása (futáskm-re fajlagosítva) az MVK járműveinek átmeneti időszakban, fűtési időszakban valamint nyári időszakban? Az MVK tapasztalatai szerint mennyi a hűtés/fűtés energiaigénye a vontatási energiaigénnyel összehasonlítva?

Üdvözlettel, és egyúttal békés, meghitt Karácsonyt, valamint Boldog Új Évet kívánva:

Dr Bergendi Károly