A 10 legmeredekebb gazdasági előrejelzés 2023-ra. Az Egyesült Királyság népszavazást tart a Brexit visszavonásáról

Liz Truss brit miniszterelnök 2022-es rekordrövid hivatali ideje világossá tette a brit politika dilemmáját: a kínálati oldali adócsökkentések és a keresletet növelő energiatámogatások mérgező koktélt jelentenek egy ország kötvény- és devizapiacai számára, ha az adott ország hatalmas kettős költségvetési/kereskedelmi deficittel rendelkezik.

A Truss-Kwarteng duót 2022-ben a Rishi Sunak-Jeremy Hunt duó váltotta, akik csak nyomasztó költségvetési megszorításokat hajtanak végre adóemelések és kiadáscsökkentések révén. Növeli ez az Egyesült Királyság adósságpályájának fenntarthatóságát? Egy ideig talán igen. De ez csak egy alternatív mérgező koktél a repesztő inflációs visszaállításhoz képest, amelyet a Truss-Kwarteng-csapat hozhatott volna, ha kaptak volna rá esélyt.

2023-ban Sunak-Huntnak sikerül a toryk népszerűségét soha nem látott mélységekbe vetnie, miközben brutális költségvetési programjuk az Egyesült Királyságot elsöprő recesszióba taszítja, a munkanélküliség az egekbe szökik, és ironikus módon az adóbevételek elapadásával a hiány is megugrik. Az utcai tüntetések szaporodnak, amelyeken azt követelik, hogy Sunak írjon ki előrehozott választásokat, mert nincs meg a nép felhatalmazása. A gazdasági csőd közepette a közvélemény-kutatások még Angliában és Walesben is azt mutatják, hogy a Brexit döntését illetően meggondolták magukat. Sokan megjegyzik, hogy a fiatal generáció túlnyomó többsége eleve a maradás mellett volt: a 18-24 évesek több mint 80 százaléka a maradásra szavazott, szemben a 65 év felettiek közel kétharmadával, akik a kilépésre voksoltak, és akik közül sokan azóta már elhunytak, és akik közül nagyon kevesen vannak még a munkaerőpiacon.

Sunak végül beadja a derekát, és választásokat ír ki, lemond, hogy egy új tory profilú vezető vehesse át a megvert párt irányítását. Keir Starmer munkáspárti vezető, észlelve a második Brexit-népszavazás népi támogatottságát és azt, hogy az új népszavazást követelő Liberális Demokrata Párt a közvélemény-kutatásokban felfelé ível, a Brexit-kérdésben el nem kötelezett platformon indul el. Viszont támogatja a második népszavazást az EU-hoz való újbóli csatlakozásról az eredeti, 2016-os népszavazás előtt kötött David Cameron-féle megállapodás mintájára. A harmadik negyedévben munkáspárti kormány kerül hatalomra, amely 2023. november 1-jére ígéri az UnBrexit-referendumot. A szavazáson az újracsatlakozás győz.

Piaci hatás a Saxo szerint:

A 2023. év eleji gyenge teljesítmény után a GBP 10 százalékkal erősödik az euróval szemben és 15 százalékkal a svájci frankkal szemben a londoni pénzügyi szolgáltatási ágazat várható fellendülése miatt.https://makronom.mandiner.hu/cikk/20221217_a_10_legmeredekebb_gazdasagi_elorejelzes_2023_ra