Az Iszlám Állam valamennyi olyan terroristája halott, akiket még 2015-ben Salah Abdeslam szállított Magyarországról Nyugat-Európába, derült ki Abdeslam párizsi és a napokban indult brüsszeli perében egyaránt.

A Belgiumban élt, francia születésű, algériai származású Abdeslam a 2015-ös migránshullámmal hazánkba érkező ISIS-terroristák közül tizenhármat bizonyítottan Nyugat-Európába szállított. Az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristái 2015-ben három nyugat-európai terrortámadásban vettek részt, és valamennyien életüket vesztették.

A francia per bizonyítékai közül egy Abdeslam ellen.(Forrás: AFP/La Libre)

A napokban megkezdődött Belgium eddigi legnagyobb bírósági tárgyalássorozata, amelyen az ISIS terroristái ügyében hoznak ítéletet. Belgiumban 2016-ban a terrorszervezet összehangolt merényletsorozatot hajtott végre, amelyben 32-en vesztették életüket és több százan sérültek meg. 2016. március 22-én, nem sokkal reggel 8 után öngyilkos merénylők két bombát robbantottak a brüsszeli Zaventem Nemzetközi Repülőtér várójában. Az Iszlám Állam dzsihadistái fél órával később egy harmadik bombát robbantottak – ezúttal már a belvárosban, a Maalbeek metróállomásnál.

Tényleges életfogytiglant kapott a párizsi merénylő

Salah Abdeslam pere a kollektív trauma feldolgozásában is fontos volt.

Összesen tíz vádlott van, köztük az a Salah Abdeslam is, aki az egy évvel korábbi párizsi terrortámadásnak közvetlen elkövetője volt, ám életben maradt. Abdeslamra nyáron életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki Franciaországban. 2015. november 13-án 132 halálos áldozatot követelt a terrortámadás. Az életfogytiglani Belgiumban is kijár neki, amennyiben bizonyítottnak találják a vádat.

Magyarországi állomás

A Terrorelhárítási Központ felderítése szerint a párizsi, illetve a brüsszeli terrorcselekmények résztvevői néhány napot töltöttek hazánkban, ugyanakkor az Iszlám Államnak Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt. A szíriai Rakkában kiképzett terroristák jellem­zően két-három fős csoportokban érkeztek, ám a déli kerítés felállításával és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát–szlovén útvonalra helyeződött át.

Salah Abdeslam a párizsi terrorakció során a Stade de France-hoz szállított három öngyilkos merénylőt, ő maga lett volna a negyedik, de az utolsó pillanatban a robbanóövét kukába dobva visszakozott.

Az uniós állampolgárként a schengeni határok között szabadon mozgó Abdeslam háromszor is járt Magyarországon, először 2015. augusztus 30-án Kiskőrösről a marokkói Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot vitte magával Belgiumba. Bilal Hadfi a Stade de France-nál követett el öngyilkos merényletet, Chakib Akrouh pedig a párizsi kávézóknál tartott lövöldözésekben vett részt, majd 2015. november 18-án egy rendőri rajtaütés során felrobbantotta magát. Ők ketten szintén a migránsútvonalon, Kelebiánál érkeztek Magyarországra, majd Salah Abdeslam bérelt autóval vitte őket Belgiumba.

Abdeslam 2015 szeptemberében ismét Magyarországra, a Keleti pályaudvarhoz jött, ahonnan két férfit vitt magával, akik migránsokkal érkeztek. Ausztriában hamis szír útlevéllel igazolták magukat egy közúti ellenőrzésen.https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/12/halottak-a-magyarorszagrol-parizsba-vitt-terroristak?utm_source=koponyeg.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_a_10_n