Január 1-től a háziorvosokat délután 4 és este 10 között a járási szakrendelőkben fogják felváltva beosztani ügyelni, az ő munkájukat segíti majd az OMSZ és a kiterjesztett hatáskörű ápolók. Hétvégén és munkaszüneti napokon ezentúl szintén felváltva, reggel 8 és délután 2 között fognak ügyelni a háziorvosok. A most elfogadott módosítás tisztázza egyúttal a kórházak feladatmegosztását is: a jövőben ugyanis a tartós sürgősségi ellátást a megyei kórházak veszik majd át, a városi kórházaknak pedig a nap 24 órájában kell majd a befogadást teljesíteniük. Hosszabb távon, de elkezdik a háziorvosi praxisok átrendezését is: 2028. január 1-jéig megszüntetnék az 1200 fő alatti háziorvosi praxisokat, az új körzethatárok kijelölésének joga az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) kerül, és az Okfő veszi át az önkormányzatoktól a praxisjogok kezelését is.

Új körzethatárok 

– Az elfogadott törvénymódosítás után az egyik fő változás, hogy ezután az önkormányzatok helyett az állam határozza meg a háziorvosi körzethatárokat – mondta lapunknak dr. Dienes István, bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke. – Ennek alapvetően az a célja, hogy az üresen álló, eddig helyettesített praxisok esetében a praxiskezelőnek legyen lehetősége új körzethatárok meghatározásra, adott esetben egy betöltött körzethez történő csatolásához. Alapvetően ez a kis létszámú, betöltetlen körzetek megszüntetését célozza, de számos kérdést is felvet. Nem részletezik például, hogy kötelező-e ezt a kijelölt orvosnak elvállalnia. A háziorvosi praxisok ugyanis egy bizonyos ellátotti létszám után degresszió alá esnek, ami azt jelenti, hogy a több munka ellenére nem emelkedik a finanszírozás. Ezt sem tisztázza a törvény – jelezte dr. Dienes István.

Rámutatott: a másik lényeges változás az, hogy Budapest kivételével a háziorvosi ügyelet szervezését az Országos Mentőszolgálat feladatává teszik. Járásonként egy ügyeletet szerveznek, tehát kevesebb ügyeleti pont lesz. Hétköznap 16-22 óra között a háziorvosok, ezután reggelig a mentőszolgálat lája el, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-16 óra között kötelezettek a háziorvosok ügyelet ellátására. A jelenlegi rendszer már nem volt fenntartható, alapvetően az orvos- és szakdolgozóhiány miatt, azonban a kötelező részvétel az új ügyeleti rendszerben elsősorban az idős, nyugdíjkorhatáron túl dolgozó kollégák számára jelenthet nehézséget, vélekedett a háziorvos.

boon.hu infó