15-17 százalékos minimálbér-emelés jöhet jövőre

„Mostani várakozásaink szerint 15-17 százalékos minimálbér-emelés várható januártól”– mondta az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Ez azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér 2023-ban 230-235 ezer forint körül alakulhat. A tárgyalások még zajlanak, így a garantált bérminimumról sem tudni semmi biztosat.

photo_camera Czomba Sándor Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor a minimálbéremelésről szóló tárgyalásokról korábban elmondta, járulékcsökkentéssel nem tudják megkönnyíteni a béremelést: „nem tudjuk csökkenteni a tb-járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést.”

A kormány arra kéri a munkáltatókat, ők is menjenek el a falig. Az államtitkár elárulta, vannak szakszervezetek, amelyek bőven húsz százalék feletti béremelést szeretnének, ő azonban úgy látja, hogy ez a követelés irreális. Mivel a munkáltatók 15 százalék alatti számokat, a munkavállalók pedig 15 százalék felettieket mondtak, Czomba „nagyjából ekörül” látja az egyezséget.

2022. január 1-jétől a kormányrendelet szerint a havi bruttó minimálbér összege kétszázezer forint, a garantált bérminimum kétszázhatvanezer forint.