·  Kabdebó Lóránt professzor posztumusz kötete hamarosan megjelenik

 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „KABDEBÓ LÓRÁNT VALAMI TÖRTÉNT Szabó Lörinc nc átváltozásai é PR RE”

 

Kabdebó Lóránt professzor posztumusz kötete hamarosan megjelenik a Prae Kiadó gondozásában.
KABDEBÓ LÓRÁNT: VALAMI TÖRTÉNT – SZABÓ LŐRINC ÁTVÁLTOZÁSAI
Kabdebó Lóránt posztumusz kötete egyszerre szól a költői életműről és a saját elhívatottságáról, az életművel való foglalkozás hat évtizedes tapasztalatairól és az olvasó meghívásáról. Az új szereplő a modernitásban, Szabó Lőrinc Kalibán-erejű debütálása és az új szereplő a tudományos életben, Kabdebó pályakezdése egymásra olvashatók, így kapunk egy kettős szintézist: Szabó Lőrinc költészetéről és Kabdebó Lóránt monográfusi munkájáról.
„Szabó Lőrinc pályaképét háromkötetes monográfiában dolgoztam fel (Szabó Lőrinc lázadó évtizede, Útkeresés és különbéke. Szabó Lőrinc 1929–1944, Az összegzés ideje, Szabó Lőrinc 1945–1957), majd pedig megírtam a költő poétikai monográfiáját, amely két kiadást ért meg („A magyar költészet az én nyelvemen beszél.” A kései Nyugat-líra összegződése Szabó Lőrinc költészetében), ez utóbbinak volt az alapszövege az MTA nagydoktori értekezésem. Két kismonográfiában pedig népszerűsítettem a költőt (Szabó Lőrinc, Szabó Lőrinc pályaképe), majd egy gyűjteményben adatoltan megvívtam a Szabó Lőrinc köré szövődött karaktergyilkos legendákkal (Szabó Lőrinc „pere”), két tanulmánykötetben pedig esettanulmányokat közöltem pályája alakulásáról. Túl a 80. születésnapomon fejeztem be a Szabó Lőrinc költészetét az európai modern költészettel összemérő, összegző könyvemet.”
A kötetet Smid Róbert szerkesztette.
Borító: Szabó Imola Julianna
Előrendelhető a Prae Kiadó webshopjában:
– valamint már kézbe lehet venni a Kabdebó Lóránt emlékére szervezett konferencián december 9-10-én: