Jöhet a jegyrendszer. Miskolcon is nehéz tankolni

„Öt benzinkúton jártam Miskolcon, és sehol nem volt benzin. Valakinek van ötlete?” – egy tipikus poszt csütörtök délutánról a Facebook-on. A témát felvető miskolci férfi a Vologdától a Kiss Ernő utcán át az Újgyőri főtérig autózott, de sehol nem tudta megtankolni az autót. Az Újgyőrin található MOL kút zárva van, a kiliáni OMW-n hatalmas sorok vannak, a Kiss Ernő utcai Olajparkban pedig csak gázolaj kapható, és az abból vásárolható mennyiséget is 5 literben limitálták. Olvasónk hozzátette: egy órán át autózott a városban, végül a József Attila úton tudott benzint vételezni – ott azonban a gázolaj fogyott el állítása szerint.

A Búza tér környéki töltőállomásokat ajánlották egymásnak az emberek – így aztán nem véletlen, hogy ezeknél aztán hosszú sorok alakultak ki. Kollégánk arra járt csütörtök este, elmondása szerint torlódás alakult ki a 26-os főúton a benzinkútra várakozó autók miatt.

A minap.hu-nak nyilatkozó László csütörtökön próbált tankolni a kisebb töltőállomásokon, sikertelenül. Azt panaszolta, hogy „szinte sehol nincs 95-ös benzin”, péntek reggel azonban addig keresgélt, amíg meg nem tudta tankolni az autót a hosszabb, budapesti útja előtt. Hozzátette, úgy tudja, hogy egyes kutakon – például a Lukoilnál – 10 liter a limit. Igaz – folytatta -, „100-as benzin kapható, csak győzzed megfizetni”.

 

Az egyik kommentelő egy másik szemszögből vizsgálta meg a helyzetet, amikor azt írta: ha valaki benzint akar, álljon ahhoz az oszlophoz, ahol azt írták ki, hogy piaci áron korlátlanul tankolhat. Másikuk erre erősített rá azzal, hogy „bárhol lehet tankolni, csak tankolás előtt jelezni kell, hogy nem hatósági áron szeretnél, és máris van üzemanyag”.

– Ha a kormány nem vezeti ki az árstopot, akkor a jelenleginél is komolyabb zavarok lehetnek – nyilatkozta épp a napokban az mfor.hu-nak Holoda Attila energiapiaci szakértő, aki szerint januártól biztosan kivezetik az árkorlátozást.

A szakértő szerint az egyre fokozódó áruhiány miatt a kormány bizonyosan rákényszerül az üzemanyagár-stop kivezetésére, nem véletlen, hogy már a MOL is többször elmondta, és ismét megerősítette, hogy az árkorlátozás kivezetése segítene az ellátási problémákon.