Bármilyen bicikli fél perc alatt elektromos kerékpárrá alakítható ezzel a vázra szerelhető segédmotorral

A Livall által kitalált eszköz működési elvében a pedeleckekre hasonlít, vagyis ahelyett, hogy teljesen átvenné tőlünk a tekerés fáradalmait, elektromos rásegítést biztosít a kerékpárnak, amivel erőlködés nélkül tarthatjuk fenn a kívánt sebességet. A Pikaboost kialakítása teljesen univerzális, vagyis bármilyen kerékpárra felszerelhető a nyereg alá, és a gyártó szerint mintegy 30 kilométeres hatótávot biztosít – írja a Cycling News.

Ez attól is függ, hogy hogyan használjuk a rásegítést, ami három különböző módon vehető igénybe. A Pikaboost a szenzorai és egy saját fejlesztésű algoritmus segítségével valós időben érzékeli a bicikli sebességét, és mindig annyi rásegítést biztosít, amennyi elegendő ahhoz, hogy a felvett sebességet tartsuk – hasonlóan az autókban található tempomathoz. Eco módban az eszköz csak akkor segít be, ha emelkedőn haladunk felfelé, míg Exercise módban egyáltalán nem dolgozik, viszont a mozgási energia segítségével feltölti az akkumulátorát, így hosszabb utakon is használhatjuk anélkül, hogy meg kéne állnunk tölteni. Ez a fajta regeneratív töltés egyébként a másik két módban is elérhető amikor lejtőn haladunk vagy fékezünk, így a gyakorlatban a 30 kilométeres hatótáv jócskán meghosszabbítható. A Livall állítása szerint az eszköz jelenleg 40 wattos regeneratív töltést tesz lehetővé, de tervbe van véve, hogy ezt egészen 120 wattig emelik, így jóval hatékonyabban lehet majd tölteni az akkumulátort.

 

 

Ha a segédmotor mégis útközben merül le, akkor sincs probléma, hiszen a Livall szabványos, 18650-es lítium-ion akkumulátorokkal látta el az eszközt, amik könnyedén kicserélhetőek. A Pikaboost 234 Wh-s akkumulátora emellett pótakkumulátorként is használható, így akár a telefonunkat vagy a lámpánkat is feltölthetjük róla – igaz, a hátsó lámpa esetében erre biztosan nem lesz szükség, hiszen a Pikaboostba egy lámpát is beépítettek, ami nem csak hagyományos hátsó lámpaként de féklámpaként is funkcionál, így a mögöttünk jövők is azonnal látják, ha lassítunk. A gyártó a lopás elleni védelemre is gondolt: a segédmotor automatikusan lezár, ha kikerül a telefonunk Bluetooth-sugarából és ugyanezt megtehetjük mobil appon keresztül is, így biztosítva, hogy ne tudják leszerelni a bicikliről, amíg távol vagyunk.

 

 

A Pikaboost egyik nagy előnye, hogy mindössze három kilogrammot nyom, vagyis nagyjából annyit ad hozzá a kerékpár tömegéhez, mint egy komolyabb lakat, a gyártó állítása szerint pedig mindössze fél perc alatt felszerelhető bármilyen vázra. A hátsó kereket hajtó rész gumiból készült, így nem koptatja fölöslegesen a külsőt, emellett az eszközt különböző védelmi mechanizmusokkal is ellátták, így azonnal leállítja magát, ha azt érzékeli, hogy elestünk vagy a kerék megcsúszott. A Pikaboost egyetlen hátránya, hogy bár elméletileg esőben is lehet használni, de a hátsó sárvédőt nélkülöznünk kell, ha fel akarjuk szerelni a bringára, ami esős időben nem kifejezetten praktikus. A Livall azt ígéri, hogy a későbbiekben ki fognak adni egy olyan sárhányót is, amit kifejezetten a Pikaboosthoz fejlesztettek ki, de erről többet egyelőre nem árultak el.