Skip to content

Ömlik Európába az amerikai cseppfolyósított földgáz

Ömlik Európába az amerikai cseppfolyósított földgáz

Háromszor annyi LNG jött idén Európába az Egyesült Államokból, mint tavaly.

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgázszállítmányok (LNG) volumene 2021-hez képest nagyjából háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A jelentés szerint az Egyesült Államokból Európába importált LNG az Eurostat adatai szerint 15 milliárd köbméterrel emelkedett. Míg tavaly az Egyesült Államok 8 milliárd köbméter LNG-t juttatott Európába, addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd köbméterre nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok teljes LNG exportja csak 8 milliárd köbméterrel lett nagyobb, a többlet közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető – állapította meg a MEKH.

 

Az európai LNG-terminálok kihasználtsága továbbra is változatos képet mutat. Amíg az Atlanti-óceánhoz és a Földközi-tengerhez is kapcsolatokkal rendelkező Spanyolországban októberben már a 80 százalékot is elérte a terminálok kihasználtsága, addig Lengyelországban és Litvániában a Balti-tengernél ez 50 százalék alatt maradt.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük