A Bitcoin és a hagyományos valuták jövője a digitális világban

Sokan tűnődnek azon, vajon a Bitcoin idővel átveszi-e a készpénz és a papírpénz szerepét.  Szakértők magyarázata szerint a Bitcoin és mögöttes technológia egy olyan forradalmi megoldás, amely átírja a pénz fogalmát.  A virtuális valuta alkalmazása gyors ütemben terjed, különösen azon fejlődő országokban, ahol magas az infláció és a pénzügyi rendszerek működése sem megbízható. Ha még nem ismeri a Bitcoin kereskedést, akkor ezt teljes bizalommal megteheti az azonnali Immediate Edge.

A Világbank Global Findex jelentése szerint 2017-ben 1,7 milliárd ember nem rendelkezett bankszámlával, illetve banki szolgáltatásokkal.  Ez annyit jelent, hogy ezek az embereknek semmilyen kapcsolata nincs pénzügyi intézményekkel. A Bitcoin és a blokklánc technológia annak a folyamatnak a katalizátora, ami hozzásegíti ezen személyeket a gazdasági növekedéshez és annak előnyeihez. Hiszen, más módon ugyan, de elérhetővé teszi a bankolást.

Nem meglepő, hogy sokan felvetik, hogy ezek a technológiák milyen zavaró hatással lehetnek az internet használatára, és ez a folyamat változást eredményezett az információk átadásának folyamatában és a kommunikációban is.

A Digitális Jövő

A pénz évszázadokon keresztül az emberi kapcsolatok egyik központi eleme volt.  Ebből következően a hagyományos pénzügyi eszközök értékvesztése, illetve a beléjük vetett bizalom csökkenése politikai és gazdasági instabilitáshoz vezet.  Viszont a pénzügyi technológiák fejlődése olyan alternatív megoldási módok bevezetésével kecsegtet, melyek akár felválthatják a hagyományos fizetési módokat.  Sok szakértő úgy véli, hogy ez a digitalizációs folyamat újra definiálhatja a pénz fogalmát.

A hagyományos pénzeszközöket a legtöbben a szuverenitás egyik kifejezőeszközének tekintik.  Sajnos számos alkalommal előfordult már, hogy a kormányoknak nem sikerült biztosítani, hogy a hagyományos pénzeszköz megtartsa értékét.  Emiatt sok szakértő egyetért abban, hogy a virtuális valuták nem rendelkeznek a hagyományos pénzeszközök alapvető jellegzetességeivel.  Azonban, a mindenre kiterjedő főkönyvi rendszer egy olyan jellemvonással ruházza fel őket, mely a közvetítő felek kihagyásával átformálhatja a legtöbb pénzügyi szolgáltatást.

Alapvetően, a digitális valuták megszüntethetik a központi bank szerepét és gyengíthetik a kormányzatnak a készpénzellátás felett gyakorolt felügyeletét.  A Bitcoin létrehozása mögött ez a politikai szándék.  Nem is csoda, hogy sokan érvelnek amellett, hogy a hagyományos valuták felett eljárt az idő.  Valószínűleg, a lakosság előbb-utóbb nem tart majd igényt az államilag biztosított fizetési megoldásokra, kivéve, ha a központi bankok szerepe és feladatköre megváltozik.

A digitális token kiadásával a központi bankok is foglalkozhatnának. Viszont ez a megoldás az irányelvek kompromisszumainak és választási lehetőségeinek gondos megfontolását igényelné.  Mindemellett, a szakértők azt javasolják, hogy Bitcoin, illetve a többi virtuális eszköz megközelítése során maradjunk nyitottak.  Ennek oka, hogy bár a digitális tokenek az emberi életminőség javításának lehetőségét hordozzák, használatuk rengeteg kockázattal is.

Változás a Fizetési Rendszerekben

Ahogy a Bitcoin egyre nagyobb teret nyer és a világ is egyre digitalizáltabbá válik, nagyon valószínű, hogy a fizetési rendszerek területén is változás fog bekövetkezni.  Ideális esetben a változás annyit jelentene, hogy egy számla-alapú megközelítésről átváltunk egy token- vagy érték-alapú fizetési rendszerre.  Egy számla-alapú rendszer az egyes igények átutalását egy közvetítő, például egy bank, segítségével egy számlán rögzíti.

Ezzel szemben, egy token- vagy érték-alapú pénzügyi rendszer a fizetési objektum, például egy papíralapú valuta vagy egy árucikk átutalást tartalmazza.  A tranzakció akkor tekinthető sikeresnek, hogy az érintett felek vissza tudják igazolni a fizetési objektum hitelességét vagy értékét, függetlenül az egyénnek a másik félbe vagy közvetítőbe vetett bizalmától.

A megközelítések ilyen irányú elmozdulása megváltoztathatja a módszert, mellyel az emberek pénzt hoznak létre a digitális világban, a kreditként működő pénzeszközöktől eljuthatunk az árucikként működő valutáig.  Ennek eredményeként, visszatérhetnénk a reneszánsz korhoz.  A pénz alapját elsősorban a hitelezési kapcsolatok adják, ahol a kreditként működő pénz képviseli az állampolgárok és a központi kapcsolatok közötti viszonyt. Másfelől, a Bitcoin nem rendelkezik ilyen jellegű hitelezési kapcsolatrendszerrel, vagyis a digitális valuta semmilyen entitásnak sem tartozik felelősséggel. Helyette sokkal inkább tekinthető egyfajta árucikként használható pénznek.

Amikor valaki Bitcoint vásárol bármelyik platformon, majd ezt elhelyezi digitális pénztárcájában, attól a pillanattól az adott Bitcoin mennyiség tulajdonosa.  Ezután tetszés szerinti áron kereskedhet vele úgy, hogy egyetlen központi hatóság sem befolyásolja az eszköz érétékét.

Záró Gondolatok

A Bitcoin használata iránti egyre növekvő igény megváltoztathatja az embereknek a pénzhez való viszonyát.  A digitális világ térnyerésével a hagyományos valuták jövője szintén változhat.  Idővel előfordulhat, hogy a központi bankok már nem fognak közvetítő szerepet betölteni, hiszen ha az emberek elfogadják a Bitcoin és más decentralizált pénzeszközök használatát, már nem is lesz rákjuk szükség.