Ennyit derítettek ki eddig a titkosszolgálatok Márki-Zayék külföldi adományáról
  • A szervek elsődleges vizsgálatai megerősítették, hogy az Action for Democracy összesen 1 848 603 106 forintot utalt el a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Ezt az összeget nyolc részletben utalták át.
  • Az MMM ebből az összegből 2022. márciusa és júliusa között 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat csoportnak (Datadat GmbH: 1,411 millió forint, DatAdat Professional Kft.: 11,7 millió forint, Datapraxis OÜ: 1,4 millió forint).
  • Az Action for Democracy azonban három másik magyarországi szervezetnek is utalt jelentősebb összegeket: az Oraculum 2020 Kft. egymilliárd forintot, a DatAdat Professional Kft. 148 millió forintot, a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. 3,5 millió forintot kapott az amerikai civil szervezettől.
  • A szolgálat adatai szerint az Action for Democracy összesen 3 014 643 717 forintot juttatott magyarországi civil szervezeteknek, illetve az említett vállalkozásoknak.
  • A Nemzeti Információs Központ szerint „mivel a politikai pártoknak nyújtott, bárminemű külföldi támogatás mind Magyarországon, mind az EU vezető tagállamaiban tiltott és költségvetésüket fokozottan ellenőrzik, tudatos lehetett a külföldi támogatás ezen csatornáinak használata, ami összetettebbé teszi az ügy nemzetbiztonsági vetületét”.

A szolgálat szerint „tervszerű folyamatra utal az is”, hogy az Action for Democracy február 24-én kezdte meg működését, és az első utalást már március elsején teljesítették az Oraculum 2020 Kft. felé (aznap 684 672 dollárt utaltak el). Az Oraculum ebből 324 millió forintot utalt el a DatAdat Professional Kft.-nek, ami így összesen 483,7 millió forintot kapott.

Azonban a vizsgálatnak még nincs vége: egyelőre elemzik, hogy az érintett magyar civil szervezet és a cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok mellett feloldották a titkosítás alól azt a prezentációt is, amit a szolgálat a Nemzetbiztonsági Bizottságnak bemutattak, ebből azonban sok újdonság nem derül ki,

a legfőbb kérdésre, miszerint kik adták valójában a támogatásokat, és hogy ez miért is jelent nemzetbiztonsági kockázatot, nem kaptunk egyelőre választ.

Később az MMM közleményt adott ki, miszerint „a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem tárt fel a Mindenki Magyarországa Mozgalommal kapcsolatban, éppen ezért Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa elnöke a téma kapcsán vitára hívja Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a további kérdésekről élő adásban, a széles nyilvánosság előtt, az adófizetők pénzéből fenntartott köztévében vitázzanak.”

hvg.hu