Ausztria támogatja Horvátország schengeni tagságát, de Romániáét és Bulgáriáét nem – közölte Karl Nehammer osztrák kancellárt Zágrábban Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Nehammer azt mondta, figyelembe véve az útvonalat, amin a legtöbb migráns Ausztriába érkezik, Bécs másként fog szavazni az egyes tagjelöltek schengeni csatlakozásáról.

„Amikor a schengeni térség bővítéséről beszélünk, és egyúttal kritikákat fogalmazunk meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveivel kapcsolatban, figyelembe kell venni azokat a problémákat, amikkel Ausztria szembenéz” – mondta.

Elmondta, hogy Ausztriában idén 100 ezer illegális bevándorló kért menedékjogot, és közülük 75 ezret egyetlen EU-s tagországban sem regisztráltak.

Azt mondta, Horvátország teljesítette a feltételeket, mert az ottani hatóságok pontosan meg tudják állapítani, hogy a migránsok melyik országokból érkeztek, Romániának és Bulgáriának viszont problémái vannak a határok védelmével. Nehammer szerint „Schengennek akkor van értelme, ha az EU külső határai olyan jól védettek, hogy az övezeten belül nincsenek problémák”.

Plenkovic szerint „Horvátország a schengeni övezet majdani tagjaként része a probléma megoldásának, de maga nem jelent problémát”. Zágráb tisztában van azokkal az aggodalmakkal és nehézségekkel, amikkel Bécs szembesül az illegális migráció terén, és hajlandó minden EU-s tagországnak további tájékoztatással szolgálni, mit tett Horvátország az EU külső határainak védelme érdekében – mondta.

Az uniós tagállamok belügyminiszterei december 8-án találkoznak Brüsszelben azzal a céllal, hogy döntsenek Horvátország, Románia és Bulgária schengeni tagságáról. A döntést csak egyhangúan lehet meghozni. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament korábban már támogatta Horvátország csatlakozását. (MTI)