Mintha itthon felülnénk egy Miskolc–Budapest vonatra. Az Esky, ezen kívül nem csak a spontán repülés lehetőségét kínálja, de…

Külföldi kiruccanások kis költségvetésből – kezdjük a repülőjegyekkel

 

Manapság egyre népszerűbbek a pár, akár egyetlen napos külföldi városnézések. A fapados járatok megjelenése és a jóval könnyebb határátkelés szinte gyerekjátékká tette az utazást. Ennek köszönhetően egyre többen tesznek spontán kiruccanásokat a közeli országok valamelyik városába vagy épp falujába azért, hogy egy rövid kirándulás keretén belül kicsit jobban megismerhessék a másik ország lakóinak életét, és persze lazíthassanak kicsit két munkahét között. Az ilyen utazásokat a legjobb a repülőjegyek megfelelő kiválasztásával kezdeni.

Ha spontán utazunk, akkor is érdemes már előre tervezni

Az előretervezés és a spontaneitás ellentmondásnak hathat, mégis nagyon jól megférnek egymás mellett. Érdemes pár célvárost kinézni magunknak előre, és például egy profi repülőjegy kereső portálon feliratkozni a hírlevélre, hogy értesülhessünk arról, amikor olcsóvá válik valamelyik kiszemelt úti cél repülőjegye. Ez magával hozza a spontán hétvégéket is, hiszen ha rálelünk egy remek ajánlatra, már tervezhetjük is a kiruccanásunkat. Az olyan portálok, mint például az Esky, ezen kívül nem csak a spontán repülés lehetőségét kínálja, de közvetlen nézelődhetünk az aktuális helyi programok között vagy azonnal szállást is foglalhatunk arra a pár napra.

Közeli úti célokat keressünk elsősorban

A rövid kiruccanásokat úgy érdemes megtervezni, hogy a közel eső helyeket fedezzük fel először. Az utazási idővel így nem is kell törődnünk, hiszen például Málta vagy Róma majdnem annyi repülővel, mint ha itthon felülnénk egy Miskolc–Budapest vonatra. Ráadásul a repülőjegy Róma tekintetében is igazán kedvező választás, habár ez a legtöbb közeli ország fővárosára igaz. A rövid utazási idő pedig egy-két napos pihenéskor igencsak fontos tényező tud lenni.

Nézzük át az utazáshoz szükséges tudnivalókat

Ez akkor is fontos, ha csak néhány hete jöttünk haza egy másik utazásról. A szabályok már a vírushelyzet miatt is szinte egyik napról a másikra változhatnak, ezért nem árt az utazás előtti napon újra átnézni őket.

Plusz, amit még érdemes megfogadnunk

Olyan helyet nézzünk – legalább az első kiruccanások alkalmával –, ahol jó az infrastruktúra. A helyi járatokkal gyorsan közlekedhetünk és ezzel rengeteg időt nyerünk a pihenésre. Azonban várhatóan még így is nagyon sokat fogunk gyalogolni, és a sok látnivalóban észre sem vesszük, hogy a lábunk is belefájdul. Ezért az ilyen rövid idejű külföldi utakra a legjobb, ha kifejezetten kényelmes ruhát és cipőt viszünk magunkkal. Azt is érdemes megfontolni, hogy a vásárlás mennyit fog kitenni a pár napos pihenésből. Szervezhetünk akár bevásárló utazást is. Például átugorhatunk Milánóba a nagy leárazások idején, vagy megnézhetjük a bécsi karácsonyi vásárt az ünnepek előtt. A poggyászunkat is ilyenkor úgy készítsük össze, hogy biztosan beférjenek a megvásárolt termékek. Nem árt, ha ilyenkor tisztában vagyunk az adott ország sajátosságaival. Persze, izgalmas a felfedező út, de egy kétnapos külföldi pihenés során nem érdemes időt vesztegetni arra, hogy spontán eltévedjünk, és ne értsünk szót a helyiekkel. Ezért a spontán kiruccanásokat is azért úgy tervezzük, hogy fussuk át a helyi jellegzetességeket, tudakoljuk meg a közlekedési szokásokat, és tájékozódjunk arról is, hogy az általunk beszélt idegen nyelven főleg kik és mennyire tudnak szót érteni velünk. A legtöbb közeli országban beszélnek angolul, viszont lehetnek olyan kisebb vidéki városok, ahol ez már problémát jelenthet. A lényeg, hogy legyünk felkészültek minden téren, mert azzal rengeteg időt spórolunk magunknak, és több marad a pihenésre majd.

(X)