Lengyelország a háború folytán annyira felértékelődött, hogy esetében szinte már nem is érdekes a jogállam megsértése, úgy jelenik meg, mint amely „egészséges hazafiságot” sugároz

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Terjed a paranoid demokráciacsömör

Európa kijelentkezett a nemzetközi politikából, a szervezet egy sor fontos területen működésképtelen – írja közös elemzésében Daniel Cohn-Bendit, aki 20 éven át volt EP-képviselő, valamint Claus Leggewie politológus, az esseni Kultúratudományi Intézet igazgatója. Úgy értékelik, hogy a háború letérítette eddigi pályájáról a szervezetet és a német-francia-tengely ezúttal nem képes segíteni. Ilyen helyzetben viszont megélénkültek a nemzeti különutak, olyan ellenségképek éledtek újjá, amelyekről már mindenki azt hitte, hogy a múltba merültek.

A helyzet paradox: minél inkább keletre tevődik át a fókusz, annál inkább a nemzetállam lesz a mérce. Lengyelország a háború folytán annyira felértékelődött, hogy esetében szinte már nem is érdekes a jogállam megsértése, úgy jelenik meg, mint amely „egészséges hazafiságot” sugároz.

Az olyan euroszkeptikus politikusok diktálják a tempót, mint Orbán Viktor, aki nem fogadja el sem a bővítést, sem az integráció elmélyítését. De a tekintélyelvűség migrációellenessége Nyugaton is megjelenik, az autokrácia szembemegy a liberális demokráciával. Terjed a paranoid demokráciacsömör, amihez oroszbarát semlegesség társul, és a végén Amerikát teszi felelőssé a világhelyzetért. Ily módon a tengerentúlon jó esélye van a Trump 2.0 jelzéssel futó bezárkózásnak, így viszont Európa védtelen marad az orosz és kínai imperializmussal szemben.

A közös európai politika kulcsterületeken egy tapodtat sem mozdult előre, és hiába akar Olaf Scholz német kancellár többségi döntést a külpolitikában, ha ezt saját maga kontrázza meg a nemzeti különintézkedésekkel. Hiányzik a messzire tekintő politika, amelyet csak összefogással lehet hatékonyan megvalósítani. Amelyet európai tervnek lehet tekinteni, és reményt nyújt.https://hvg.hu/360/20221117_Nemzetkozi_lapszemle_miert_lenne_hatranyos_tuzszunet_Ukrajna