Lefújták a V4-találkozót a csehek és a lengyelek a magyar kormány oroszpolitikája miatt

A V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozója elmarad, mert a cseh és a lengyel házelnök bojkottot jelentett be a magyar kormány oroszpolitikája miatt, szúrta ki a Seznamzpravy.cz nevű cseh lap hírét a hvg.hu.

A cikkben azt írják, a csehek részéről Markéta Pekarová Adamová házelnök és a szenátus elnöke, Miloš Vystrčil is visszamondta a találkozót. Előbbi többször is bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját korábban.

Adamová a lapnak arról beszélt, mindig a magyarok azok, akik utolsóként csatlakoznak a szankciós csomaghoz, engedményeket követelnek, és azzal fenyegetőznek, hogy nem támogatják a további szankciókat.

Ráadásul képesek a háború kérdését Magyarországon felhasználni az EU ellen. Ők Oroszország trójai falova, és fontosnak tartom, hogy egyértelmű jelzést küldjünk nekik, hogy ez elfogadhatatlan

– közölte.

A lap diplomáciai forrásai szerint a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vettek volna részt a találkozón.

Végül Adamová külpolitikai tanácsadója közölte, hogy kedden a szlovák fél előzetesen tájékoztatta őket arról, hogy a V4-ek házelnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

Frissítünk!

Kövér László házelnök sajnálattal veszi tudomásul a V4-es pozsonyi házelnöki találkozó elhalasztását, közölte csütörtök este az Országgyűlés Sajtóirodája. Mint írták: „Az elmúlt 30 évben a négy ország regionális együttműködése révén, az ideológiai különbségeket is áthidalva sikerült együtt képviselni közös érdekeinket. A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa”.