FÁKLYÁS FELVONULÁSSAL TILTAKOZTAK A PEDAGÓGUSOK MISKOLCON IS

FÁKLYÁS FELVONULÁSSAL TILTAKOZTAK A PEDAGÓGUSOK MISKOLCON IS

Tajthy Ákos/minap.hu

A demonstráció végén a résztvevők együtt formálták meg a szolidaritás jelképét, a nyitott körben álló felkiáltójelet.

Pedagógusok és diákok fáklyás felvonulása Miskolcon – Juhász Ákos és Mocsári László képgalériája

„Fényt az oktatásba!” – ezzel a címmel szerveztek demonstrációt november 17-én, csütörtökön, délután öt órától az ország több pontján. Miskolc mellett még Pécsett, Szegeden, Győrött, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen is hasonló tüntetés tartottak.

A miskolci esemény fáklyás felvonulással kezdődött, a menet kér irányból, a Földes Ferenc Gimnáziumtól és a Herman Ottó Gimnáziumtól indult Miskolc főterére. A Szent István téren a két csoportosulás egyesült és megformálták a szolidaritás jelképét, a nyitott körben álló felkiáltójelet.

Fotó: Mocsári László

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke elmondta, az országszerte megrendezett események fő pontja, hogy mindenhol ismertették azt a kilenc pontos követeléslistát, mely egyesíti a szülők, a diákok és a tanárok követeléseit.  Az elnök kiemelte, vannak részeredményei a tiltakozási hullámnak.

– Éppen tegnap jött ki egy olyan statisztika, ami szerint már a Fidesz szavazók negyvenhét százaléka is egyetért a pedagógusok és a diákok megmozdulásaival. Ez tizennégy százalékkal több, mint egy hónappal ezelőtt. Azt hiszem, hogy akkor leszünk igazán eredményesek, ha ez átbillen az ötven százalékon, hiszen a kormánypárt a saját szavazóin mindent mér, de részeredmény ez a változás mindenképpen – mondta.

Fotó: Juhász Ákos

Eredményként értékeli azt is – folytatta – , hogy már a kormány is elkezdett beszélni a pedagógusok béremelésének szükségességéről, illetve, hogy a nyár folyamán az Európai Unió elé egy olyan dokumentumot tettek le, ami rengetek elhibázott döntést beismer az életpályamodelltől kezdődően a tanárok és a diákok túlterheltségéig.

A téren aztán Vajda Éva szülő, színművész ismertette a tiltakozók oktatási követeléseit. Ezek:

Oktatási követelések
1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról, hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését. A kirúgott, vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
3. Érdekérvényesítő, valódi sztrájkjogot a pedagógusoknak!
4. Felelős, hozzáértő oktatási irányítást, önálló Oktatási Minisztériumot!
5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
6. Esélyteremtő, minőségi oktatást mindenkinek!
7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban, korszerű nemzeti alaptantervet, szabad tankönyvválasztást!

Az esemény végén a tüntetők közösen énekelték el a Ha én rózsa volnék… című dalt.  A demonstrációk sorozata egészen addig fog folytatódni, amíg a fent felsorolt célok maradéktalanul meg nem valósulnak – ígérték a szervezők.