Az Év Erdei Kerékpárútja 2022: Szalajka-völgy – Olasz-kapu

Az Országos Erdészeti Egyesület hirdette meg 2022-ben is a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték.

A nagyközönség öt kiválasztott erdei bicikliút egyikére adhatta le szavazatát. Első helyen végzett a Bükk hegységi Szalajka-völgy és Olasz-kapu között húzódó 10 kilométeres kerékpárút, ezzel ez az útvonal nyerte el 2022-ben az Év Erdei Kerékpárútja megtisztelő címet.

Az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalán hirdette meg a versenyt, amelynek sajnos semmilyen média visszhangot nem adtak, így a Bringazas.hu, mint Magyarország legnagyobb elérésű kerékpáros turisztikai oldala sem kapott semmilyen hivatalos értesítést a verseny elindulásáról és a verseny győzteséről sem. Az erdészet által kiválasztott TOP 5 kerékpárutat 1 fotóval mutatták be.

A Királykúti nyereg – Pilismarót, Patca-Bőszénfa, Új-Hermes – Görbehalom, Hideg-völgyi körtúra, Szalajka-völgy – Olasz-kapu kerékpárutakra összesen 665 szavazat (lájk) érkezett, a győztesre 320, ez jól mutatja, hogy a kerékpáros társadalom nem tudott a versenyről.

Eltekintve a fent leírtaktól, bemutatjuk részletesen Az Év Erdei kerékpárútjának “megválasztott” Szalajka-völgy Olasz-kapu közötti kerékpárutat, és a körülötte lévő látnivalókat.

Szilvásvárad egy igazi kincsesláda a Bükk középső részén, Egertől 28 kilométerre található, a turisták kedvelt kirándulóhelye. A település múltjának érdekessége, hogy az ásatások során 35–40000 éves leletekre bukkantak. A Szalajka-völgyet a turistáknak csak a 20. század közepétől engedélyezett látogatni, addig elzárt rész volt.

A település centrumában található az Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontja. Autóval érkezve itt van lehetőségünk parkolni. A helyszínen működik kerékpárkölcsönző, ahol elektromos kerékpárok is rendelkezésre állnak, így a bringázás lehetősége mindenki számára adott. Túránkhoz a Haibike elektromos bringákat az Aktív Magyarország biztosította.

Szilvásvárad legszebb részeit a túra végére hagyjuk. Indulás után a Pisztráng büfé előtt elfordulunk balra és jöhet a meredek emelkedőkkel tarkított útvonal. Az első megálló gyalogosan is megközelíthető Szilvásváradról, amely nem más mint a Millenniumi kilátó 585 méter magasságban gyönyörű panorámával. 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült el a 20 méter magas, faszerkezetű kilátó. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

A kilátó után tovább haladva a táj egészen csodálatossá vált, káprázatosak a Bükk őszi színei. Az Olasz kapu egyben a Szalajka-völgy bejárata is. Ezt a sziklavágást az első világháború idején 18 olasz hadifogoly végezte, hogy a kisvasútnak utat nyissanak. A falba egy emléktáblát is elhelyeztek. Nem messze található a Bükk második legmagasabb pontja, az Istállós-kő és a Zsidó-rét, amely a híres karsztfennsík második legnagyobb rétje. A Bükk-hegység több mint 90 százalékát erdő borítja. A Bükki Nemzeti Parkot 1977-ben hozták létre, hogy megörökítse és fenntartsa az utókor számára a Bükk-vidék élővilágának és kultúrájának értékeit, hagyományait. A túravezetőnk elmondta azt is, hogy a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területei közé tartozik, úgy mint a Nagy-mező. Érdekessége, hogy 770-790 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, körülötte pedig 850-900 méter magas bércek veszik körül.

A túránk elején az emelkedővel küzdöttünk, így visszafele élvezhettük a gurulás örömét. Ősszel már elég hűvös a menetszél, ezért a mellény, a csősál, a kesztyű nagyon hasznosnak bizonyul egy ilyen túrán.https://bringazas.hu/hirek/itthon/az-ev-erdei-kerekparutja-2022-szalajka-volgy-olasz-kapu/