Miskolc.  a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. egy oszlopos növekedésű arany bükköt – Fagus sylavtica „Dawick Gold” – ültetett el a kivágott fa helyére

Nem őshonos Magyarországon. Inkább Kelet-Ázsiától dél felé haladva Észak-Ausztrálázsiáig találhatók meg fajai. Neve az indonéziai ambonéz nyelvű ailanto szóból származik, melynek jelentése „mennyországfa” vagy „égig érő fa”. Amikor a jelenleg a kormányhivatalnak otthont adó épületet felhúzták, úgy történt a tervezés, hogy a fa háborítatlanul élhessen tovább a városban élők örömére.

A megyei kormányhivatal miskolci, Csizmadia utcai főépülete előtt magasodó „égig érő” fa már esztendőkkel ezelőtt megbetegedett, elkezdett odvasodni. A folyamat idén odáig jutott, hogy a növény balesetveszélyessé vált, az elkorhadó ágak bármikor letörhettek, és a lezuhanó fadarabok akár súlyos balesetet is okozhattak volna.

Olyan fát szerettek volna ültetni, amely nem nagyon terebélyes, és magasra nő: páfrányfenyőt vagy aranybükköt.

Végül utóbbi mellett döntöttek, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. egy oszlopos növekedésű arany bükköt – Fagus sylavtica „Dawick Gold” – ültetett el a kivágott fa helyére.