A képeket a  családfő akkor szerezte, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált

Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontánul alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.

A mostantól a Jad Vasemben őrzött album a Kristályéjszaka náci dokumentációját mutatja be. Eddig az Egyesült Államokban élő Gold családé voltak a képek, melyeket a családfő akkor szerzett, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált.

Halála után lánya, Anne Leifer és Anne két lánya fedezte fel az albumot, majd úgy döntöttek, hogy a holokauszt emlékét gondozó izraeli intézménynek adományozzák azt.

A képek pogromokat mutatnak be Nürnbergben és a Fürth nevű városban, melyekről náci fotósok készítették a fotókat. “A fényképek egyértelműen bemutatják a gyűlölet náci rezsimben intézményesített mechanizmusát” – közölte Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke.  https://izraelinfo.com/2022/11/10/ritka-fenykepeket-kapott-a-kristalyejszakarol-a-jad-vasem/