Miskolc. Mennyiben érez felelősséget a kaotikus helyi tömegközlekedés kialakulásáért?

Sajómente: Sok kritika éri a városvezetést a közösségi közlekedésben tapasztalható anomáliák miatt. Mennyiben érez felelősséget a kaotikus helyi tömegközlekedés kialakulásáért?

Veres Pál: – Komoly felelősség terheli azokat, aki éveken át nem fizették ki az MVK Zrt-nek járó, és a tömegközlekedés működtetéséhez szükséges pénzeket, nagyjából 4 milliárd forintot, egészen 2019-ig. És azokat is, akik a legnehezebb időszakban, egy világjárvány idején 500 millió forintot vettek el a miskolci tömegközlekedéstől. Egyik sem a jelenlegi városvezetés volt. Mi abból tudunk főzni, amink van, abból tudunk gazdálkodni, amit mi, magunk meg tudunk teremteni, mert valódi, érdemi segítséget nem kapunk sehonnan.

Ahogyan azt már korábban említettem, a kormányzat egyértelműen azt várja az önkormányzatoktól, hogy a kötelező szolgáltatások biztosítását mindennél fontosabbként kezelje, a kormányzati iránymutatás pedig az, hogy minden város csak annyi szolgáltatást rendeljen meg, amire forrása van.

Ami pedig a „kaotikus” jelzőt illeti, Ön próbálta már a miskolci tömegközlekedést? Tisztában van vele, hogy a villamosok 5-7 percenként járnak? Ha most egy belvárosi kávézó teraszán beszélgetnénk, fél óra alatt legalább hatszor kellene hangosabban beszélnem Önhöz, és nem azért, mert haragszom.

Még most is, amikor minden magyar település a túlélésért küzd. Miközben az elektromos áram díját ötszörösére emelték – és nem az önkormányzatok. Miközben az üzemanyagok, és a buszok üzemanyaga, a CNG ára az egekbe szökött – nem az önkormányzatok miatt. Mi viszont így is megoldjuk, hogy járjanak a buszok és a villamosok, és a miskolci tömegközlekedés járatsűrűsége még most is utasbarátabb más hazai településeknél.

Sajómente: Várható-e a járatszámok 2019-es év előtti szintre való visszaállítása?

Veres Pál: – A cél nyilvánvalóan az, hogy minél komfortosabb legyen a szolgáltatás, és a rendelkezésre álló forrásokhoz és a város lehetőségeihez mérten minden igényt és jogos elvárást kielégítsen. Ha az árak csökkennek és normalizálódik az élet, a mi célunk is az, hogy minél jobb, minél színvonalasabb szolgáltatást biztosítson a város a tömegközlekedés területén is. Ha a feltételek úgy alakulnak és lesz rá lehetőség, természetesen változtatunk majd.

Januártól olyan menetrendi és hálózati változtatásokat tervezünk bevezetni, amely elősegíti az utasok számára az úti céljuk gyorsabb, kényelmesebb elérését egy összehangolt, utas-barát rendszer bevezetésével. Erre nézve az októberi közgyűlésen egy javaslatot fogadott el a testület.http://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/129368?fbclid=IwAR2crW2L6_xucojhR6IL8UCA5GbeQNbCLUy67md-nKciMqgSHndEN_IE9wM