Máshol is előfordult tehát, hogy a kormányok az adófizetők nevében nagy pénzeket fizetnek a Michelinnek az országaik éttermeinek reklámozására, az azonban

nem igazán mérhető, hogy a kalauzok bármilyen hatással lennének a gasztroturizmusra.A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója még tavasszal egy podcastben beszélt arról, hogy további, különösen vidéki Michelin-csillagokban bízik, és

a luxus-felső kategóriás éttermek támogatása koncepció.A Telex nemrég háromrészes sorozatot készített a vendéglátóhelyekről, amely azt mutatta meg, hogy az MTÜ a járvány utáni támogatásokkal is az amúgy biztos lábakon álló, felső kategóriás helyeket segíti.

A magyar Michelin Guide-ban hatvankét étterem szerepel, köztük két új kétcsillagos, és két új egycsillagos. Emellett négy étterem kapott úgynevezett „zöld csillagot”, amelyet a „fenntartható gasztronómia melletti elköteleződésért” osztanak ki.

Egy Michelin-csillagot hét magyar étterem kapott idén: Esztergomból a 42, Budapestről a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a Salt. Zöld csillag minősítést kapott a Salt, az Onyx, a Graefl Major Kétútközön és az Almalomb Étterem Hosszúhetényben.

A csillagos éttermeken kívül az alábbi éttermek kaptak Bib Gourmand minősítést: az Anyukám mondta Encsen, a Kistücsök Étterem Balatonszemeses, a Mór24 Balatonfüreden, a Bistro Sparhelt szintén Balatonfüreden, a Macok Bisztró Egerben és a Casa Christa Balatonszőlősön.