És a tizedik az, hogy kitör a világháború

Elkészült 2023 legnagyobb kockázatainak tízes listája, és a tizedik az, hogy kitör a világháború – milyen lehet akkor a másik kilenc? A londoni Economist Intelligence Unit azt is végignézte, mekkora a veszélye annak, hogy egy durvább variánssal tér vissza a koronavírus, hogy az infláció miatt zavargások törnek ki, vagy hogy Kína megtámadja Tajvant.

Kockázatok a gazdaság számára normális időkben is bőven vannak, a mostani idő viszont minden, csak nem normális. A londoni központú Economist Intelligence Unit évről évre elkészíti a listáját, milyen borzasztó, de nem teljesen irreális vészforgatókönyvekkel lehet számolni a következő évben. A most kiadott legújabb összeállításuk szerint már az alapeset is az, hogy az orosz-ukrán háború, a világ jegybankjainak monetáris szigorítása és a kínai növekedés lassulása miatt csak 1,6 százalékkal fog növekedni a világgazdaság a 2022-re becsült 3,2 százalék helyett. Hát még ha valóra válik valami a legrosszabb lehetséges jövőképek listájáról.

A tíz vészforgatókönyvet az alapján sorolták be, hogy mennyire nagy a valószínűsége, és ha megtörténne, mennyire lenne súlyos a hatása. Íme a legsúlyosabb vészforgatókönyvek 2023-ra:

Egy hideg tél súlyosbítja az európai energiaválságot

Valószínűség: nagy
Hatás: nagyon súlyos

Az alapforgatókönyv úgy számol, hogy közepes erősségű válság jön a kontinensen, az eurózóna GDP-je 0,4 százalékkal csökken. A baj sokkal nagyobb lehet, ha a szokásosnál hidegebb lesz a tél. Európa ekkor idő előtt elhasználhatja a gáztartalékait, így a válság még 2024-re is áthúzódhat. Külön kiemelték, hogy a mi régiónk, azaz Közép-Európa országai, valamint Németország és Ausztria élik át a legnagyobb kockázatot.

© Túry Gergely

Az iparban ebben az esetben a termelés részleges leállításával és elbocsátásokkal lehetne csökkenteni a kiadásokat, jönnének a csődök a drága energia miatt, a kormányok pedig nem tudnák tovább fenntartani azokat az ársapkákat vagy támogatásokat, amelyek most még sokaknak segítenek a rezsit kigazdálkodni. Extra kockázat az, hogy az EU-n belüli szolidaritás széthullik, és mindenki csak a saját energiabiztonságával foglalkozik, mások kárára is.

A szélsőséges időjárás miatt az árak még jobban megugranak, nő a globális élelmiszerellátás bizonytalansága

Valószínűség: nagy
Hatás: súlyos

Azt, hogy a klímaváltozás miatt szélsőséges időjárási helyzetek már nem csak néha-néha fordulnak elő, 2022-ben is láttuk. Ez és a háború együtt azt eredményezték, hogy az élelmiszerárak durván nőttek, az ellátásbiztonság pedig zuhant. Ha ugyanilyen körülmények között kell élnünk 2023-ban is, akkor nagyobb éhínség sem kizárt, de elszálló árakkal szinte biztosan számolnunk kell. Ehhez még annyit tettek hozzá: a világ nyolcmilliárd lakosa közül másfél milliárdnyian olyan országban élnek, amely komolyan rászorul az orosz vagy az ukrán búzára.

Katonai konfliktus alakul ki Kína és Tajvan között, az USA beavatkozik

Valószínűség: közepeshttps://hvg.hu/gazdasag/20221106_valsag_veszforgatokonyv_haboru
Hatás: nagyon súlyos