„Bűntudatom van, mert még sosem tudtam elvinni a gyerekeimet a tengerhez” – portré Pilz Olivérről
Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika, fizika és biológia szakos tanára volt az egyik alapítója a Tanítanék Mozgalomnak. A pedagógussal az elmúlt hat évről, a tiltakozások hátteréről, a saját egzisztenciáját érintő szorongásairól beszélgettünk, és azt is megkérdeztük tőle, bedobja-e valaha a törülközőt.

Abból a szempontból nagyon pesszimista vagyok, hogy úgy érzem, az én pályafutásom alatt már nem lesz látható változás az oktatásban. Bár ki tudja, mikor leszek nyugdíjas, még taníthatok mindhalálig – a »légy jó mindhalálig« helyett a »taníts mindhalálig« lehetne a pedagógusok új szlogenje. Ha ma kezdődne bármi változás, annak is leghamarabb hét–nyolc év múlva lenne nyoma a gyakorlatban.

Pilz Olivér 54 éves, matematika, fizika és biológia szakos tanár a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban. Szülei egy járműjavítóban dolgoztak, édesapja másodállásban tanított szakmai tárgyakat felnőtteknek esti képzésen. „Aki egész életében tanár, az lényegében egész életében iskolába jár”, mondja, de ez nem azt jelenti, hogy édesapja volt számára a követendő példa, amikor tanárnak állt.https://24.hu/belfold/2022/10/20/pilz-oliver-tanitanek-mozgalom-herman-otto-gimnazium-oktatas/