A magyar fél pedig egyre nagyobb rugalmasságot mutat…

Jöhetnek az uniós pénzek

Egyre valószínűbb, hogy Magyarország hozzájut a függőben lévő uniós forrásokhoz – állítja egybehangzóan a témát két különböző irányból feldolgozó Szabad Európa és Válasz Online.

Háttér: az EU két különböző forrást blokkol különböző okokra hivatkozva, bár politikailag – tehát gyakorlatilag – mégis összefügg a kettő:

  • A 2021-2027 közötti kohéziós források 65 százalékát, 7,5 milliárd eurót (3240 milliárd forintot) a jogállamisági mechanizmus miatt függesztettek fel.
  • A Covid miatt létrehozott helyreállítási alapból (RRF) 7 milliárd euró (3000 milliárd forint) járna, de a magyar tervet eddig – egyedüliként – nem fogadták el.

Mi a jelentősége? A mostani árfolyamon összesen függőben lévő 6240 milliárd forint a 2022-ra tervezett költségvetés 22 százaléka. A beérkező pénz és a cserébe megígért jogállamisággal kapcsolatos módosítások jelentős változásokat hozhatnak:

  • A magyar pedagógusbérek 2026-ra elérhetik a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát. Ez alapján mintegy harmadával nőhetne a reálbérük. Emellett jelentősebb intézményi átszervezés is jöhet az oktatásban.
  • Az uniós források lényegében gyámság alá kerülnek a Válasz Online szerint a pénzért cserébe elvárt korrupcióellenes intézkedések miatt.

Mi változott? Az elmúlt időszakban nagyon felgyorsultak a tárgyalások, a magyar fél pedig egyre nagyobb rugalmasságot mutat a Szabad Európa szerint. A Válasz Online szerint külső körülmények is javítják a megállapodás esélyét:

  • A mostani zivataros időszakban az európai döntéshozók meg akarják őrizni az unió egységét.
  • svéd és olasz választások után enyhült Orbán Viktor elszigetelődése, és hamarosan Spanyolországban is bevándorlásellenes párt kerülhet kormányra.
  • A gazdasági válság miatt a rendszerellenes pártok erősödésére számítanak.

Kettősség: Miközben talán soha nem tapasztalt mértékű a „Brüsszel” elleni propaganda Magyarországon, a beszámolók alapján Brüsszelben sosem látott nyitottságot mutat a magyar kormány.