Veres Pál magyarázkodik, hogy azért nincs az aláírók között, mert úgy gondolja, hogy most a kormányzattal folytatott tárgyalásokra kell a hangsúlyt fektetni

Az év végéig sem húzza ki Miskolc, ha nem kap állami segítséget


Veres Pál miskolci polgármester
Veres Pál miskolci polgármester

A polgármester szerint az elszabadult energiaárak miatt külső segítség nélkül olyan alapellátások kerülhetnek veszélybe, mint az óvoda, bölcsőde, idősek otthona, szociális és egészségügyi ellátás, közétkeztetés vagy a tömegközlekedés. Idén ötmilliárdos, jövőre 15 milliárdos költségnövekedéssel számolnak, amit lehetetlen kigazdálkodni – mondta a Szabad Európának Veres Pál független polgármester.

A sokszorosára drágult áram-, gáz- és távhőköltségek miatt Miskolcnak összességében 4,5-5 milliárd forinttal emelkednek meg a terhei az év végéig – mondta a városvezető. A drágulás csak elenyésző százalékát tudják olyan drasztikus lépésekkel megspórolni, mint például óvodák összevonása, múzeumok, fürdők, könyvtárak bezárása, de még így is marad 2,5-3 milliárd forintos lyuk a költségvetésben – tette hozzá.

Ezt szerinte külső segítség nélkül nem lehet megoldani, és ezzel a többi település hasonlóan van, ezért számolnak a kormány támogatásával, mert veszélybe kerülhetnek az alapellátások, amelyeket „tűzzel-vassal” fenn akarnak tartani.

A mintegy 7,6 milliárd forint kormányzati támogatással teljesen megújult Szolnoki Szigligeti Színház épülete az átadás napján, 2022. szeptember 16-án

EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN:

Az éjszakai közvilágítás lekapcsolásáról, színházbezárásról dönthet Szolnok

Mint mondta, szerdáig kell adatot szolgáltatniuk a kormányzat felé, amit Balla György kormánybiztos kért. Számot kell adniuk arról, hogy milyen többletköltségek terhelik az önkormányzatot és az önkormányzati cégeket, és milyen takarékossági intézkedéseket tettek. Reménykednek abban, hogy kapnak támogatást az alapvető feladatok ellátására, mert különben akár le is állhatnak.

Ez ténylegesen azt jelentheti, hogy be kell zárni óvodát, bölcsődét. Ezt nem akarjuk, a végsőkig kitartunk, de ha a városok nem kapnak külső támogatást, már november-december környékén beállhat egy olyan állapot, hogy az alapszolgáltatásokat sem tudjuk ellátni a megfelelő szinten” – fogalmazott.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International konferenciáján 2019. december 9-én.

EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN:

Pikó András: Hárommilliárdos lyukat üthet Józsefváros költségvetésén a rezsi és az infláció

Már az utolsó simításokat végzik a beadandó anyagon, hétfőn vagy kedden elküldik, nem várják meg a szerdát. Az az ígéret, hogy az általuk beküldött adatokat értékelik, az alapján számolnak, és utána, szerinte a jövő hét első felében lesz személyes találkozó.

A hétvégén volt egyeztetés Karácsony Gergely nyílt levelével kapcsolatban – mondta Veres Pál, hozzátéve, hogy azért nincs az aláírók között, mert úgy gondolja, hogy most a kormányzattal folytatott tárgyalásokra kell a hangsúlyt fektetni.