Jön a reálbércsökkenés

Jön a reálbércsökkenés

A fizetések nem követik le az inflációt, így sokaknak már idén csökkenni fog a reálbére a munkaerőpiaci körképünk alapján.

Számokban: a Profession.hu felmérése szerint idén szinte az összes munkahelyen volt béremelés, de a cégek 70 százalékánál ez kevesebb volt az idei év egészére várható 14 százalékos inflációnál.

  • A felgyorsuló drágulás miatt a cégek 41 százaléka emelt vagy tervez emelést a második félévben a Randstad felmérése alapján.
  • A százalékos emelés mellett jellemző lett az egyösszegű kifizetés, és a juttatások bevezetése vagy növelése.

Mi várható? Az infláció miatt a bérigények jelentősen meg fognak növekedni, amit viszont az elszálló költségekkel küzdő cégek nem fognak tudni lekövetni. Ez a mostaninál konfliktusosabb időszakot vetít előre a munkaerőpiacon.

  • A vállalatok 93 százaléka szerint szükség lenne idén béremelésre, de közel kétharmaduknak nem lesz erre lehetősége az Edenred felmérése szerint.

Történelmi lépték: az MNB jövőre 4,7 százalékos reálbércsökkenést vár. Ennél csak a Bokros-csomag évében, 1995-ben volt nagyobb csökkenés a rendszerváltás óta.

Makrogazdasági kontextus: az inflációtól elmaradó bérszint előnyös a kormányzat számára, mivel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban az ár-bér spirál kialakulásnak megakadályozását nevezete a legfontosabb feladatnak.

  • Az árak és bérek egymást gerjesztő növekedése – tehát amikor a béremeléseket csak áremelésekből gazdálkodják ki – tovább növelné az inflációt.

A G7 teljes cikkét ide kattintva lehet elolvasni