Borsod járásaiban kedvezőtlenebb az oktatás és a bűnözés

 viszont jó az egészségügy és a megfizethetőség

A főváros és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni.

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? Erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén. A legélhetőbb járások Budapest által vezetett listáján újonnan bekerült az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke, a megyeszékhelyek ugyancsak a főváros által vezetett élhetőségi rangsorában pedig nagyot lépett előre Debrecen. Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni.

Vegyes képet mutatnak az összesítés élén szereplő járások

A járások élhetőségi rangsorának élén álló területek egyes mutatók estében kiemelkedően magas pontszámot értek el a százas skálán – amelyen az értékeket a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest határozták meg a szakértők –, másokban azonban csak a középmezőnyben vagy akár a lista vége felé helyezkednek el. A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

Az összesítés elején Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet. Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – amely a negyedik lett –, az ötödik helyen szereplő Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely a tízedik. A Mórahalmi járás a hatodik, az Érdi a hetedik, a Kisbéri a nyolcadik, a Pécsváradi a kilencedik a listán, amelyen például a tavaly harmadik Mór és környéke az idén a 25. helyre csúszott vissza.

Az alacsony összpontszámmal rendelkező területek között nincs jelentős különbség, a legtöbb mutatót tekintve a rangsor alsó részén vannak. Az összesítés utolsó helyeit a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el 19, 18,8, illetve 17,9 ponttal.

Oktatás

A Takarék Index elemzői több mutató, köztük az óvodáskorú lakosságszámhoz viszonyított óvodai férőhelyek száma, a nyolcadik osztályos matematikai és szövegértési kompetenciaszámok átlaga, valamint az adott területre jutó középiskolai osztályok száma alapján határozták meg a járások pontszámát.

Az oktatási rangsorban még mindig Budapest az első. A második és a harmadik helyen azonban helycsere történt a 2021-es összesítéshez képest, a Veszprémi járás megelőzte a Győrit. Újonnan bekerült az első tízbe az Orosházi, a Debreceni, a Kiskunhalasi és a Kapuvári járás, amelyek az utóbbit kivéve már tavaly is az első húszban szerepeltek.

Az oktatási mutatóknál a négy kategóriából megyénk majd minden járása a legrosszabb pontszámba eset, a miskolci, a tokaji és a sárospataki szerepelt jobban.

Egészségügy

Az egészségügyi mutató a háziorvosok számának a felnőtt lakossághoz, a házi gyermekorvosok számának a gyerekekhez viszonyított száma, a kórházi ágyak lakosságarányos száma, valamint az adott területre jutó gyógyszertárak száma alapján állt össze 30-30, illetve 20-20 százalékos súllyal.

A listát nagy előnnyel Budapest vezeti, a második helyezett Gyulai járás 79,5 ponttal a második. Innentől kezdve azonban már nem mutatkoznak jelentős különbségek az élmezőnyben, a harmadik Pécsi járás 77,2 pontot kapott. Az első tízben szerepel még a Debreceni, a Veszprémi, a Miskolci, a Csurgói, a Szekszárdi, a Szegedi és újonnan a Sellyei járás, amely a Hegyhátit szorította ki az élbolyból.

Az egészségügy terén a miskolci járás hatodik helye mellet a többi járás sem szerepel rosszul, így ebben a kategóriában nincs lényeges különbség más megyékhez képest.

Kultúra

A kulturális pontszámot az egységnyi területre jutó könyvtárak, moziférőhelyek, múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények száma alapján határozták meg a szakértők. Az egyes jellemzők azonos súllyal estek latba.

Ez a mutató is elsősorban a nagyobb városokban és környékükön, valamint Budapesten és vonzáskörzetében kedvező. Az első helyezett főváros és az ország többi járása közötti különbség rendkívül nagy: a Debreceni járás például 15,9 ponttal lett a második, míg a harmadik helyen szereplő – tavaly még csak kilencedik – Egri járás 14,9 pontot kapott.

A 2021-es összesítéshez képest az első tízből kikerültek kisebb településekből álló járások. A helyüket olyan nagyobb városok és környékeik vették át, mint a Miskolci, a Szolnoki, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járás. Ez részben annak nyomán történt, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a kulturális rendezvények száma, ez azonban eltérően érintette az ország különböző területeit.

A kultúra területén megyénk egyáltalán nem szerepel rosszul a Takarék Indexben. Miskolc tizedik helye mellett a többi járás is jó pontszámokkal rendelkezik, Borsod-Abaúj-Zemplén összességében a megyék között az első néhányban szerepel.

Bűnözés

A bűnözés esetében az adott területen lakosságarányosan elkövetett kiemelt bűncselekményeket vették alapul az elemzők a rangsor összeállításánál.

A lista élén szereplő Pilisvörösvári járás tavaly még a harmadik volt, a második helyen lévő Mórahalom és környéke pedig nem is szerepelt az első tízben. A 2021-es összesítésben még első Móri járás a 10. helyre csúszott vissza. A tíz legbiztonságosabb területet tekintve történtek kisebb változások, bekerült például a Bólyi, a Kisbéri és a Hajdúszoboszlói járás. Budapest tavaly még az egyik legrosszabb, utolsó előtti helyen szerepelt, idén azonban már több járást megelőzve a 162. Ebben az összehasonlításban megyénk sajnos elég rosszul szerepelt, szinte az összes járás a legrosszabb kategóriában van az index szerint.

Forrás: Takarék Index

Vásárlási lehetőségek

A vásárlási lehetőségek fontos tényezőt jelentenek az élhetőségben. Ezt a mutatót az egységnyi területre jutó boltok száma alapján határozták meg az elemzők. Budapest továbbra is toronymagasan vezet. A második helyet elérő Dunakeszi járás pontszáma kevesebb, mint az ötöde a fővárosénak, a tizedik helyen lévő Pécsi járásé pedig kevesebb, mint a tizede. A vásárlási lehetőségeket tekintve nagyobb városok és környékeik jobban teljesítenek, a kisebb települések alacsonyabb pontszámokat érnek el. A boltellátottságot térképen megyénk abszolút az átlagot hozza a legtöbb megyéhez hasonlóan.

Munkaerőpiac

Ennek a mutatónak az összeállításakor az egy főre jutó nettó jövedelmet és az álláskeresők lakosságarányos számát vették figyelembe a szakértők. Előbbi 70, utóbbi 30 százalékos súllyal szerepel az összesítésben.

A tíz legmagasabb pontszámmal rendelkező járás összességében ugyanaz maradt, mint 2021-ben, átrendeződés azonban végbement. Tavalyhoz képest jelentős változás, hogy Budapest az elsőről a hatodik helyre esett vissza. Az idei első Budakeszi és környéke, amelyet a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járás követ a második és a harmadik helyen. A fővárost megelőzte még Érd és környéke, valamint a Győri járás. Az első tízben szerepel még a Szentendrei, a Gödöllői, a Csornai és a Vecsési járás.

Ebben az összehasonlításban a mezőkövesdi, a miskolci, a kazincbarcikai és a tiszaújvárosi járás emelkedik ki megyénkből.

Megfizethetőség

A járásokban jellemző jövedelmeket és a lakóingatlanok négyzetméterárát figyelembe véve számították ki az elemzők, hogy az éves jövedelemből hány négyzetméternyi lakás vásárolható meg.

A leginkább megfizethető járások jellemzően kisebb településekből állnak, és jellemző rájuk, hogy az ingatlanok négyzetmétere olyan olcsó az átlaghoz képest, hogy hiába alacsonyak ezzel párhuzamosan a jövedelmek is, mégis sokkal megfizethetőbbek, mint egy nagyvárosban. A legmegfizethetőbb járás a Csengeri, amely tavaly még nem szerepelt az első tízben, ahová idén bekerült a Jászapáti és a Füzesabonyi járás is.

A nagyobb városok és környékeik jóval drágábbak. A legkevésbé megfizethető járások nem változtak tavaly óta, ezek továbbra is a Balaton melletti területek, illetve Budapest és környéke.

Ebben a listában a putnoki járás a második legmegfizethetőbb az országban. Hasonlóan magas pontszáma van az ózdi járásnak, de a jól megfizethető járások közé tartozik az edelényi, a szerencsi, a sátoraljaújhelyi, a cigándi és a mezőcsáti is.