Skip to content

Tüntessen ki téged Kirill

Tüntessen ki téged Kirill

Kirill pátriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt

 

A méltatás szerint a magyar miniszterelnök-helyettes gondját viseli annak, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék.

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A két héttel ezelőtti eseményt nem verte ugyan nagydobra a magyar kormány, de az arról szóló hír megtalálható a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján.

Eszerint Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szeptember 13-án, a „magyar kormány épületében” (hogy ez pontosan melyik, nem részletezték) nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

Mint írták, a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék” – írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda “az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle. A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

A háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka egyébként éppen Orbán Viktor kifejezett tiltakozása ellenére került le az Európai Unió szankciós listájáról. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.https://hvg.hu/itthon/20220927_Kirill_patriarka_javaslatara_orosz_egyhazi_kituntetest_kapott_Semjen_Zsolt#rss



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2022.09.27. 18:09

    A HVG sajnos még a fórumos hozzászólásokat sem engedi elolvasni már. Már mióta tart, 64 éve a tisztulásuk, ébredő vallási játszóterük kezdetével Illés sorozat szerint, Jézusra várva ismét Várhegyi nevek berendezésével, kommunista sorozatukkal egyidőben! Hunnia elme szereplői, mint a világ álllandó felszámolói.

  2. Névtelen
    2022.09.27. 18:25

    Nem ez semmilyenzsóti volt, aki interneten megvásárolható vatikáni pápás üdvözlőlappal hencegett a Facebook-on?

    • Névtelen
      2022.09.27. 20:56

      És ez az orosz kitüntetés most valódi vagy vaterás?

  3. Névtelen
    2022.09.27. 18:40

    ez a patkány még gecibb, mint geci

  4. Névtelen
    2022.09.28. 09:16

    Mondtam má :
    a lóf@sznak nem a ló hátán kellene lennie . . .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük