Miskolc. Hogyan többszörözhetjük meg a rezsicsökkentett gázkvótát? Megkérdeztük a városházát

Az Ön által feltett kérdésekre szinte valamennyi válasz megtalálható az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022.(VII.21.) Korm.rendelet 2022. szeptember 10-től hatályos módosításában, amely a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő, többlakásos, de egy mérőórás ingatlanok esetében kedvezményes árú gázmennyiség lakásonkénti igénybevételére ad lehetőséget. Ennek megfelelően:

  1. Kérem, tájékoztassa az olvasókat, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni annak a lakásnak, amelynek a tulajdonosa kérheti a dupla energia kvótát?

Ezt a kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek vehetik igénybe, akik olyan társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanban élnek, ahol több, de legfeljebb négy egymástól elkülönülő „lakás rendeltetési egység” található, de csak egy közös gázórájuk van.

Ahhoz, hogy az ilyen lakások esetében külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, a település jegyzőjétől kell hatósági bizonyítvány kiállítását kérni az ingatlanon található önálló lakás rendeltetési egységek számáról.

Ez az eljárás kérelemre indul, melynek során a jegyző hatósági bizonyítványt állít ki, amennyiben a lakás kialakítása megfelel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20) Korm.rendelet 105.§-a szerinti lakás meghatározásnak.

  1. Milyen helyiség lehet lakószoba?

A kormányrendelet megfogalmazása szerint: (253/1997.(XII.20) Korm.rendelet 105.§-a (2)) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését.

(3) A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.

  1. Milyen helyiséget hívhatunk konyhának?
  2. Milyen helyiséget fürdőszobának?

A konyha és a fürdőszoba a kormányrendeletben speciális követelmény-meghatározással nem rendelkezik, értelemszerűen a főzést, mosogatást és az étkezést, illetve a tisztálkodást, a mosást, valamint az illemhely-használatot lehetővé tevő helyiségekre vonatkozhat a meghatározás.

  1. Fontos-e ezeknek a helységeknek az egymáshoz viszonyított elhelyezkedése egy nagyobb lakásban?

A helyiségek egymáshoz viszonyított helyzete általános építészeti kérdés, a kedvezményes gázmennyiség igénybevétele szempontjából ez nem releváns.