Szijjártó a Fox Newsnak fényezte Trumpot és szidta az EU-t

Donald Trump korábbi amerikai elnök idején volt a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai Fox News Digital hírportálnak adott interjújában.

„Feltétlenül együtt fogunk dolgozni mindazokkal, akiket megválasztottak az Egyesült Államokban. Ugyanakkor őszintének kell lennünk: a viszonyt, a politikai kapcsolatokat tekintve nagy különbség mutatkozott a konzervatív vagy republikánus és a demokrata párti kormányzatok között” – mondta a trumpista republikánusok által kedvelt lapnak Szijjártó.

A külügyminiszter szerintTrump elnöksége idején volt a valaha legjobb politikai kapcsolat a két ország között,és ugyanez a jó kapcsolat fogja jellemezni a két kormányt, ha Trump elindul a következő választáson és megnyeri.

Szijjártó visszautasította azokat a nyugati vádakat, miszerint az idén negyedik alkalommal újraválasztott Orbán Viktor miniszterelnök aláásná a demokráciát. Szerinte az Európai Unió csak azt tartja demokráciának, ha „liberálisok kormányoznak.”

„Magyarországon nem ez a helyzet, mert mi egy hazafias, jobbközép, kereszténydemokrata kormányzat vagyunk, határozottan a liberális fősodor ellen” – tette hozzá.„Gyűlölnek minket, és mivel sikeresek vagyunk, mintegy példaként szolgálunk arra, hogy nemcsak a liberális fősodor lehet haladó és sikeres. Konzervatív politikai stratégia is lehet sikeres. És ők nem tudják elviselni ezt a tényt”– mondta.

Szijjártó Péter természetesen beszélt az Oroszország elleni szankciókról is, amik „többet ártanak nekünk, európaiaknak, mint az oroszoknak.”

„Energiaellátási válság van nemcsak az árak, de a mennyiség tekintetében is, nem is beszélve az inflációról és az élelmiszerárakról” – mondta. „Tehát a szankciós politika nem nyújtotta azokat az eredményeket, amelyeket az Európai Unió és a brüsszeli intézmények vártak tőle.