Orrspray, az orrdugulás hatékony ellenszere

 

 

Az orrdugulást nem nagyon kell magyarázni. Szinte mindenki ismeri azt az érzést, amikor az ember nem kap levegőt, nem érzi a szagokat, sőt sokszor még az ízeket sem. Nem tartozik ugyan a súlyos tünetek közé, viszont arra éppen alkalmas, hogy megkeserítse a betegség amúgy sem kellemes napjait.

Mi okozza az orrdugulást?

A légúti megbetegedések során, mint például a megfázás vagy az influenza, gyakran előfordul, hogy az orr nyálkahártyája begyullad. Ilyenkor megduzzadnak az erek és fokozódik a nyálkatermelést.

Az orrcseppek és az orrspray-k jó megoldást nyújtanak ezen kellemetlen problémák kezelésére és enyhítésére. Nagyon sokféle termék létezik, különféle formában és hatóanyagokkal. Általánosan elmondható, hogy a készítmények az alábbi hatást fejtik ki:

  • részt vesznek a gyulladás csökkentésében,
  • segítenek a felesleges nyálka eltávolításában,
  • segítség a szövetösszehúzódásban, illetve
  • hatékonyan vesznek részt a baktériumok elpusztításában.

 

Milyen orrdugulás elleni készítményt válasszak?

Az orrdugulásra többféle formátumú készítmény is létezik. Hogy kinek melyik válik be, azt általában a tapasztalat szokta megmutatni.

Orrcsepp

Az orrcsepp megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát és a duzzadás csökkenésével szabadítja fel az orrjáratot. Az orrcsepp elsősorban felnőtteknek ajánlott, mert az a tapasztalat, hogy a gyerekeket sokszor irritálhatja a garatba lejutó orrcsepp kellemetlensége.

 

Orrspray

Az orrspray általában nem hatékonyságában, hanem kivitelében különbözik az orrcsepptől. Olyan szórófejjel rendelkezik, amely apró permetként juttatja be a hatóanyagok az orrba. Ezzel segít abban, hogy a készítmény egyenletesen kerüljön be az orrjárat teljes felületére.

 

Orrbalzsam

A gyerekek, terhes nők számára jó szívvel ajánlott a természetes alapanyagokat tartalmazó gyógynövényes orrbalzsamok.

 

Mire ügyeljen az orrspray-k használata során?

A szakemberek figyelmeztetését érdemes megszívlelni a készítményekkel kapcsolatban. Az orrspray-t ugyanis nem szabad túlzásba vinni, mert könnyen hozzá lehet szokni a használatukhoz. Nem szabad az előírtál hosszabb ideig alkalmazni, ami általában egy hét időtartam.