Látva, ahogy a nácik bevonulnak az új otthonukba, Danuta dühbe gurult…Ezek mennek
1985. április 13-án neonácik egy csoportja vonult fel a svédországi Växjö utcáin. Hirtelen egy nő ugrott ki a tömegből, és az egyik felvonulót fejbe vágta a táskájával. Hans Runesson fotóriporter látta a pillanatot és lefényképezte.
Annyit lehet tudni Danuta Danielssonról, a retikülös nőről, hogy lengyel zsidó családban nőtt fel, édesanyja túlélte az egyik koncentrációs tábort a második világháború alatt. Néhány évvel a fotó által megörökített esemény előtt férjével Svédországba költözött.
Látva, ahogy a nácik bevonulnak az új otthonukba, Danuta dühbe gurult…
Nemzetközi elismerést hozott számára a kép, az emberek ünnepelték és szidalmazták. A fia szerint soha nem tudta elviselni a hírnevet, amit a kép hozott neki. Két évvel később a média figyelmével súlyosbított mentális betegségével küzdve öngyilkos lett: leugrott egy víztoronyból.
A neonáci Seppo Seluska volt, az Északi Birodalmi Párt náci harcosa, akit gyilkosságért elítéltek, mert megkínzott és megölt egy meleg zsidót.
2014-ben Susanna Arwin svéd szobrászművész javaslatot tett a „Retikülös hölgy” szobor felállítására, azonban a helyi politikusok elutasították a javaslatot, mert úgy gondolták, hogy az erőszakot szülhet majd. Később egy másik svédországi város felajánlotta, hogy elviszik a szobrot, mert szerintük a hölgy hősies tettére emlékeztetni kell.
A szobor Alingsåsban áll ma is.