What the fuck. Németország támogatja, hogy Magyarország elveszítse vétójogát az EU-ban

Németország támogatja azt, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban – ezt mondta Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann az Euronewsnak adott interjújában.

Kedden az Általános Ügyek Tanácsában vitáztak a miniszterek arról, hogy a későbbiekben megszüntessék az egyes tagállamok vétójogát a külpolitikában és a biztonsági kérdéseknél. A német zöldpárti politikus egyértelműen Magyarországot tette felelőssé a mostani helyzet miatt.

Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is

– jelentette ki Anna Lührmann.

Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben.

Lührmann példaként hozta fel, hogy Magyarország eddig több alkalommal blokkolt uniós külpolitikai döntéseket és nyilatkozatokat Oroszország, Kína, vagy éppen Törökország ügyében. Hozzátette:

Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban. A miniszter szerint ez más tagországok számára is figyelmeztetés lehet.

Mint ismert: a bizottság 7,5 milliárd eurós büntetést javasol Magyarországnak abban az esetben, ha a következő két hónap alatt nem tesznek meg mindent a korrupció elleni harcban.