Miskolc. Statikus terhelés alatt az Y
A keddi statikus terhelés során tizenkét, egyenként 37 tonnás teherautóval tesztelték a létesítmény szerkezetét, a munkálatok szerdán a dinamikus próbaterheléssel folytatódnak.

Bogdán Béla, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektirodájának vezetője lapunknak elmondta, először a statikus terhelést végezték el, szerdán pedig a dinamikus terhelések is elindulnak.

– A statikus terhelés során a teherautók felálltak a hídra, a munkatársaim pedig azt mérték, hogy a szerkezet hogyan viselkedik a mintegy háromszáz tonnás terhelés alatt. A nap végére az adatokból az látszott, hogy a tervezett értékeknek meg fog felelni az építmény, így szerdán a dinamikus próbaterhelést is elvégezzük, aminek a lényege, hogy a teherautók a hídon való várakozás helyett mozgásban lesznek – részletezte a szakember.

A mérések után viszont folytatódik a munka, hiszen a híd szerkezete, az aszfalt-kopóréteg már teljesen elkészült, munka azonban maradt a létesítményen. „Még hátra van a jelzőtáblák, valamint a csomópont jelzőlámpáinak telepítése, az útburkolat festése, mint ahogyan a kerékpárút építése, valamint a Kisfaludy utcai felüljáró építése is folytatódik” – tette hozzá Bogdán Béla.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a NIF terveit szerint a decemberben már megindulhat a gépjárműforgalom az Y-hídon.