Hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások

Támogatást adnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyan gazdasági helyzet legyen, hogy az árstopokat és a rezsitámogatásokat fenn tudják tartani. Nálunk gazdagabb országok sem tudnak Gulyás szerint ekkora támogatást adni.

Ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkene a gáz és olaj ára – jelentette ki a miniszter.

A családok mellett az energiaintenzív tevékenységet folytató cégek is bajban van. A kis- és középvállalkozásoknak ezért támogatást nyújt a kormány. Erről a csomagról döntöttek a szombati kormányülésen.

Energiaintenzív és feldolgozóipari támogatást is indít a kormány

Támogatási programot fogadott el a kormány, úgynevezett energiaintenzív programot, ami érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, mert Nagy szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

Emellett a feldolgozóipari kkv-kat is is támogatják október 1-jétől, két fronton: a működési költség és beruházási költségnél is, cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket.

Gyármentő- és munkahelyvédelmi programon dolgozik a kormány

A KKV-któl azt kéri a kormány, hogy a munkahelyeket tartsák meg, és legalább 90 százalékban tartsák meg a foglalkoztatotti létszámopt 2023 végéig – folytatta Nagy Márton.

Emellett két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  1. Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  2. Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.