A múlt köde 2013. Konzervdobozból fabrikált antennával lopott internetet magának egy 24 éves fiatalember Kazincbarcikán

Konzervdobozból fabrikált antennával lopott internetet magának egy 24 éves fiatalember Kazincbarcikán. A Mad Max-filmeket idéző barkácseszközt néhány ezer forintból rakta össze a wifitolvaj. A tányérantennát a helyi MÉH-telepen vette ezer forintért, az antenna adó- és vevőfeje pedig konzervdobozból készült – mondta az Origónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője.

Az összebarkácsolt hálózati eszköz tökéletesen működött. A fiatalember képes volt csatlakozni a környékbeli wifikre. Azzal bukott le, hogy tevékenysége nagyon lelassította a megcsapolt hálózatokat, azok tulajdonosai pedig bejelentést tettek az internetszolgáltatónál. A szolgáltató és a rendőrség emberei közösen vizsgálták át azt a területet, ahonnan a legtöbb hibabejelentés érkezett, ennek során tűnt fel nekik a barkácsantenna.

Mad Max antennával lopta a netetFORRÁS: POLICE.HU

A fiatalember ellen a Kazincbarcika Rendőrkapitányság információs rendszer vagy adat megsértésének vétségével indított eljárást. A rendőrségi szóvivő nem nyilatkozott arról, hogy milyen büntetést vonhat maga után a wifilopás, a büntető törvénykönyv szerint azonban akár két év szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Nem csak a tolvaj épít konzervből

Bármennyire egyedinek tűnik a fenti rendőrségi fotón látható antenna – a hatást növelik a fekete vasalkatrészek – valójában egy gyakran használt megoldást épített meg a kazincbarcikai fiatalember. Amatőr rádiósok és a wifis barkácsolók a drótnélküli hálózatok elterjedése óta használnak hasonló antennákat. Még becenevet is kaptak, az konzervdoboz jelentésű angol can és az antenna szó összevonásából cantennának hívják az ilyen eszközöket.

A cantenna nem úgy működik, mint az otthoni wifi routerre vagy drágább USB-s wifikártyára szerelt egyszerű, többirányú botantenna. Nagyon fókuszált, csak egy szűk sávban ad és vesz, így pontosan be kell állítani. Hatótávolsága viszont sokkal nagyobb, mint a gépekbe szerelt hagyományos antennáké. Egy-két kilométeres kapcsolatot otthon megépített eszközökkel is fel lehet építeni, a 2004-es Defcon hackerkonferencián pedig egy olyan wifipuskát is bemutattak, amely távcsővel rendelkezik a pontos célzáshoz, és akár 10 kilométerre levő hálózatokhoz is képes csatlakozni.

Tíz kilométerre is ellő a wifipuskaFORRÁS: DEFCON/RANCE

 

Internetet ritkán lopnak

Annak ellenére, hogy a jelszó nélkül használt vagy könnyen feltörhető védelemmel rendelkező wifi eszközökre nem nehéz bejutni, Magyarországon ritkán lesz rendőrségi ügy abból, hogy valaki más internetjét használja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányságnak a mostani volt az első ilyen ügye.

Az országos sajtóban utoljára 2007-ben szerepelt wifilopási ügy, amikor egy utcán netező fiatalemberre hívtak rendőrt a gyanakvó lakók Szegeden. Az akkor még precedensértékűnek tartott ügy végül figyelmeztetéssel végződött, mivel az okozott kár kilenc forintra rúgott. A városi tereket lefedő közwifis tervek a mobilnet elterjedésével és viszonylag olcsóvá válásával lassan jelentéktelenné váltak. Ma már nem érdemes rendőrt hívni azért, mert valaki az utcán számítógépezik.

Országomat egy jó jelszóért