Ülőmunkához 20-22 fokra van szükség egy hatályos rendelet szerint

Alighanem jogszabály-változtatásra lesz szükség ahhoz, hogy az állami intézményeket – Gulyás Gergely bejelentésének megfelelően – ne fűtsék 18 foknál melegebbre, derül ki a hvg.hu cikkéből.

A lapnak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét (MKKSZ) vezető Boros Péterné (kiemelt képünkön) elmondta: ez az intézkedés szabályt sért, mert ülő szellemi munka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet szerint.

A rendelet alapján a 18 fokos hőmérséklet könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, de ott is 18–20 fok az előírás.

Boros Péterné azt mondta, a kormánynak egy ilyen, nagy számú munkavállalót érintő döntés előtt minimum értesítenie kellett volna a dolgozókat. „De mi erről semmit sem tudtunk, pedig korábban jelezték, hogy szeptemberre össze kívánják hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely feladatkörébe tartozik” – jegyezte meg. Az MKKSZ elnöke azt is hozzátette: ha lett volna lehetősége véleményezni az intézkedést,

akkor az biztos, hogy ülőmunkánál nem 18 fok lesz, hanem minimum 19, mint Németországban.

A szakszervezet emellett a kormánnyal ellentétben továbbra is a home office-t szorgalmazná. Borosné elmondása szerint van szabályozási elképzelésük rá, amit be is akartak mutatni a kormánynak, de „elhajtották őket”.